Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Çatışmalar

Irak\'taki Çatışmalar

Terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki bölgelerden Kerkük'e geçişte uygulanan sıkı güvenlik önlemleri, özellikle alışveriş için gelenleri sıkıntıya sokuyor Zaman zaman izdihamın yaşandığı bölgede saatlerce bekleyen aileler, bu konuda kolaylık sağlanmasını istiyor Peşmerge Komutanı Albay Kadir: "Kimin hangi niyetle geldiğini bilmiyoruz.

16.10.2014 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki bölgelerden Kerkük'e geçişte uygulanan sıkı güvenlik önlemleri, sıkıntıya neden oluyor.

IŞİD'in ele geçirdiği Havice, Riyad ve Zab nahiyeleri ve bu durumdaki diğer bölgelerden Kerkük'e tek bir noktadan geçiş yapılabiliyor. Gelenler, Peşmerge denetimindeki "Mektep Halit" kontrol noktasında kimlik kontrolü ve sıkı bir aramadan geçirildikten sonra kente alınıyor. Günlük ihtiyaçlarını temin etmek için gelen Iraklılar, bazen saatlerce Kerkük'e geçmeyi bekliyor. Peşmerge güçleri, terör saldırılarını gerekçe göstererek, araçların geçişine izin vermiyor. Bu nedenle vatandaşlar, araçlarını bıraktıktan sonra yaklaşık bir kilometre yürüyerek, Peşmergenin bulunduğu noktaya ulaşıyor. Vatandaşlar, güvenlik kontrolünün ardından minibüs veya taksilere binerek, Kerkük şehir merkezine gidiyor.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Kerkük'e günlük ortalama bin kişi giriş-çıkış yapıyor. Çevredeki ilçe ve nahiyelerden gelenler, daha ucuz olduğu için gıda, giyecek, temizlik malzemesi, yakıt, mutfak tüpü gibi ihtiyaçlarını Kerkük'ten temin ediyor.

"Refah Sınır Kapısı gibi"

Havice nahiyesinden Menna Akub, girişlerde uygulanan katı denetimler nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Peşmergenin denetimindeki "Mektep Halit" kontrol noktasını, Mısır'ın Gazze sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndaki uygulamalarına benzeten Akub, siviller için girişlerin gevşetilmesini istedi.

Havice'de ihtiyaç duydukları malzemeleri bulamadıklarını aktaran Akub, "Mutfak tüpü, benzin ve çoğu gıda maddesi yok. Bunlar için mecburen Kerkük'e geliyoruz" diye konuştu.

Ailesiyle Enbar'ın Garma nahiyesinden kaçan Ömer Talip ise kontrol noktasındaki geçişlerin daha rahat yapılabilmesi için Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in devreye girmesini talep etti.

"Kimin niçin geldiğini bilemiyoruz"

AA muhabirine konuşan Peşmerge 1. Tabur Komutan Yardımcısı Albay Bekir Kadir, IŞİD'in kontrolündeki bölgelerden gelen siviller için sıkı güvenlik önlemleri almak zorunda kaldıklarını belirterek, "Kimin hangi niyetle geldiğini bilmiyoruz. Kerkük'te son zamanlarda bomba yüklü araçlarla çok sayıda terör saldırısı düzenlendi. Bu nedenle belirlenen bölgelerden gelenlerin, şehre araçla girmelerine izin vermiyoruz" dedi.

IŞİD'in ele geçirdiği bölgelerde hayat pahalılığının başladığını anlatan Kadir, "Örgütün kontrolündeki Havice'de 40 bin dinar olan bir mutfak tüpü, Kerkük'te 7 bin dinara satılıyor. Arada büyük bir fark var. Gıda ürünlerinde de bu fiyat uçurumu söz konusu. Durum böyle olunca aileler, günlük ihtiyaçlarını Kerkük'ten temin ediyor" ifadelerini kullandı. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement