İran ile P5+1 Ülkeleri Nükleer Müzakerelere Viyana'da Başladı - Son Dakika
Dünya

İran ile P5+1 Ülkeleri Nükleer Müzakerelere Viyana'da Başladı

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında yürütülen nükleer müzakereler Viyana'da başladı.

15.10.2014 17:47  Güncelleme: 18:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında yürütülen nükleer müzakereler başladı. Görüşmeler öncesi ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İranlı mevkidaşı Zarifi ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton bir araya geldi.

İran'la P5+1 (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Almanya) ülkeleri arasında uzun süredir devam eden müzakereler kapsamında iki taraf anlaşmaya varmak için bir araya geldi. Müzakereler öncesi bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İranlı mevkidaşı Zarifi ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, anlaşmanın sağlanması için son gün olarak belirlenen 24 Kasım'dan önce karara varılması için görüşme gerçekleştirdi. Viyana'da bugün başlayan müzakereler öncesi dün açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarifi, "Olağanüstü farklılıklar var. Fakat bu farklılıkların çözülmeyeceği anlamına gelmez" dedi.

İran ile P5+1 ülkeleri uzun süredir İran'ın nükleer silah üretiminde kullanabileceği zenginleştirilmiş uranyum seviyesini düşürmesi konusunda mutabakata varmaya çalışıyor. İran son olarak geçtiğimiz Temmuz ayında zenginleştirilmiş uranyumu daha az zararlı seviyesine indirdiğini açıklamış ve bunun sonucunda nükleer müzakereler 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı. İran ile P5+1 ülkeleri başta uranyum zenginleştirme olmak üzere İran'a uygulanan ağır yaptırımlar, uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüj sayısı ve uranyumun nükleer santrallerde kullanılmasını sağlayan su reaktörleri gibi konularda anlaşmazlık yaşıyor. - VİYANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya İran ile P5+1 Ülkeleri Nükleer Müzakerelere Viyana'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement