İşbir'de Barış, 1223 Günlük Çadır Söküldü - Son Dakika
Güncel

İşbir'de Barış, 1223 Günlük Çadır Söküldü

İşbir\'de Barış, 1223 Günlük Çadır Söküldü

Balıkesir'de sendikaya üye olmalarının ardından işten çıkartılanlardan, İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası çalışanı iki işçi, iade davası kazandıktan sonra, iyi niyet göstergesi olarak işletmenin önüne 1223 gün önce kurulan çadırın sökülmesi üzerine temyiz kararı beklenilmeden fabrika yönetimi tarafından tekrar işe alındı.

23.10.2014 18:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'de sendikaya üye olmalarının ardından işten çıkartılanlardan, İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası çalışanı iki işçi, iade davası kazandıktan sonra, iyi niyet göstergesi olarak işletmenin önüne 1223 gün önce kurulan çadırın sökülmesi üzerine temyiz kararı beklenilmeden fabrika yönetimi tarafından tekrar işe alındı. TEKSİF Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Akyüz, temyiz sonunda diğer işçilerinin de görevinin başına dönmelerini beklediklerini dile getirdi.

Kentte, 2011 yılında Türk-İş'e bağlı Teksif Sendikası'na üye olduktan sonra işten atılan İşbir Sentetik A.Ş. çalışanı 75 kişiden 44'ü işe dönmek için hukuk mücadelesi başlattı. Bu işçilerden 22 kişilik grubun davasına bakan Balıkesir İş Mahkemesi, işçilerin işe iadesine karar verdi. Bunun üzerine İşbir Sentetik A.Ş., kararı temyize götürdü. Bu sırada fabrika yönetimi ile TEKSİF Sendikası arasında süren görüşmelerde olumlu gelişmeler oldu. Fabrika yönetiminin ricası üzerine sendika üyeleri iki işçinin derhal görevine başlaması kaydıyla işletme önüne kurulan çadırı kaldırdı. Çadır sökülmeden önce konuşan TEKSİF Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Akyüz, 3 yıl önce 75 işçinin sendikalı olduğu için işten atıldığını söyledi. Akyüz, şöyle dedi:

"Bu işçilerden 44'ü için işe iade davası açtık. İş Mahkemesi 22 işçinin işe iadesi yönünde karar verdi. Diğer arkadaşların davası ise diğer iş mahkemesinde sürüyor. Şu an olay temyiz aşamasında. Ancak fabrikanın yeni genel müdürü Metin Gültepe davayı kazandıktan sonra artık direniş çadırını sökmemizi rica etti. Bizde bu iyi niyetli yaklaşım sonrası çadırdaki iki arkadaşımız Ahmet Işıklarlı ile Ramazan Çelazan'ın işe başlatılması halinde çadırı sökebileceğimizi söyledik. İki arkadaşımızı temyiz kararını beklemeden işe başlattı. Biz de bugün çadırı söktük. Temyiz sonunda diğer arkadaşlarımız da işlerine dönecek."

EN UZUN DİRENİŞ VURGUSU

İşbir Sentetik'teki direnişin Türkiye'de özel sektördeki en büyük ve en uzun direnişlerden biri olduğunu belirten Akyüz, "Bu mücadelemizde bize destek olan tüm sendikacılara, sivil toplum örgütlerine, halkımıza teşekkür ediyoruz. Mahkeme kararı ile birlikte bu işçilerin taşeronun değil İşbir Sentetik Fabrikası'nın asıl işçisi olduğu da belgelendi. Bizim için en büyük kazanç da bu oldu. Bundan sonra fabrikada çalışan işçiler gönül ferahlığı ile sendikamıza üye olabilecek" dedi.

"İŞBİR'DE BARIŞ SAĞLANDI DİYEBİLİRİZ"

İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Metin Gültepe de çadır sökülürken sendikacıların ve işçilerin yanına gelerek gazetecilere açıklamada bulundu. Geçen yıl genel müdürlüğe getirildiğini belirten Gültepe, "Göreve gelir gelmez, bu eylemin sona ermesi için TEKSİF yöneticileri ile görüşmeler yaptık. Bugün işçiler için bir sembol olan çadırın sökülmesi ile yeni bir adım attık. Bu çadırda yazın sıcakta kışın soğukta nöbet tutan ve büyük bir çile çeken arkadaşları da farklı şirketlerimizde işe başlattık" dedi. Bir taraftan da davalar sürdüğünü anımsatan Gültepe, şöyle konuştu:

"Tabii ki adaletin kestiği parmak acımaz. Taraflar haklarını savunacaktır. Sonuna kadar mücadelesini verecektir. Biz davaların sonlanmasıyla birlikte yüce yargının kararlarını uygulayacağız. İşbir'de barış sağlandı diyebiliriz. Biz işçisiyle, memuruyla büyük bir aileyiz. İşbir Sentetik hem Balıkesir hem Türkiye hem dünya için çok önemli bir firmadır. Ürünlerimizin yüzde 60'ını ihraç ediyor. İşçisinden genel müdürüne dek bu değere sahip çıkmamız gerekiyor. Bu değerler bir günde kurulmuyor, büyük sorumluluk getiriyor. Biz dayanışma ve ekip çalışmasıyla İşbir Sentetik'i daha da büyüteceğiz. Fabrikanın bir parçası olan işçilerimizin tüm sorunları ile de yakından ilgileneceğiz." - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İşbir'de Barış, 1223 Günlük Çadır Söküldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement