İşçilikten Profesyonel Sinema Yönetmenliğine - Son Dakika
Yerel

İşçilikten Profesyonel Sinema Yönetmenliğine

İşçilikten Profesyonel Sinema Yönetmenliğine

Batmanlı emekli işçi Metin Avdaç, sinema merakı sayesinde profesyonel yönetmen oldu.

08.10.2016 19:23

Elektrik işçisiydi, yönetmen oldu

Batman'da Türkiye Elektrik Kurumunda çalıştığı sırada belgesel film ve yönetmenliğe merak salan Metin Avdaç, şu sıralar işçi ve emekçileri konu alan belgesel filmleriyle dikkat çekiyor.

Elektrik işçiliğinden belgeselciliğe geçiş yapan Batmanlı yönetmen ve Fotoğraf Sanatçısı Metin Avdaç, işçi ve emekçilerinin yaşam koşullarını anlatan filmlerinden sonra Yazar, Gazeteci ve Şair Sabahattin Ali'nin yaşam ve mücadelesini anlatan 'Sabah Yıldızı' belgeselini yaptı.

1962 yılında Batman'da doğan Avdaç, elektrik işçisi olarak Türkiye Elektrik Kurumunda (TEK) çalıştı.

Bir süre sonra belgesel film ve yönetmenliğe ilgi duyan Avdaç, bu konuda başarılı olduğunu aldığı ödüllerle kanıtladı.

Uzun yıllar elektrik işçiliği yapan Metin Avdaç, Türkiye Elektrik Kurumu'nda çalıştığı yıllarda işçilerin yaşam koşullarını ve mücadelelerini anlatan fotoğraf sergileri ve ardından da belgesel filmler yapmaya başladı.

Avdaç, sinemaya olan ilgisinin 1970'li yıllarının başlarında Batman'da gösterilen Yılmaz Güney'in filmlerini izledikten sonra başladığını, çocukluğunda petrol şehri Batman'da kurulu Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Orkestrası'nı dinlediğini ve unutulmaya yüz tutan orkestrayı ölümsüzleştirmek için bir belgesel yapmaya karar verdiğini ifade etti.

Avdaç, 1968 yılında yapılan 'Altın Mikrofon Şarkı Yarışması'nda birinci olan TPAO Batman Orkestrası'nı anlattığı 'Kara Altından Altın Mikrofona' adlı belgeselinde, Batman'daki sosyolojik değişimi ele aldığını belirttikten sonra orkestranın Batman halkı için önemini şu cümlelerle dile getiriyor; "Benim çocukluğunda ve gençliğimde Batman'daki orkestranın toplumda büyük bir etkisi vardı. Düğünler, nişanlar havuzda ve sitelerde yapılırdı. Orkestra çok ucuz fiyata gelip şarkı ve türküler söylerdi. Buna benzer oluşumlar o dönemlerde MTA ve Şeker fabrikalarında vardı. Ama tüm bu orkestralar şimdi ortadan kaldı. Müzikten anlamayan biri olduğum halde o dönem orkestranın yaptığı müziğin kalitesiyle şimdi elektronik aletlerle yapılan müzik arasındaki farkı hissedebiliyorum." 'Kara Altından Altın Mikrofona' belgeseli Avdaç'a ödül kazandırırken, Batman'daki gösterimine orkestranın bazı üyeleriyle birlikte katılmıştı. Batmanmedya

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel İşçilikten Profesyonel Sinema Yönetmenliğine - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement