İslami Toplum Partisi Lideri Ali Bapir Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İslami Toplum Partisi Lideri Ali Bapir Açıklaması

İslami Toplum Partisi Lideri Ali Bapir Açıklaması

"Yeni Irak hükümetiyle anlaşmaya varamaz ve ümidimizi tamamen kesersek, Kürdistan bölgesi ve Bağdat yönetimiyle ilgili ağır kararlar almak zorunda kalacağız" "Bağdat'a 3 ay süre vermiştik. Bu sürenin çoğu bitti azı kaldı.

13.11.2014 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) İslami Toplum Partisi (Komela) Lideri Ali Bapir, petrol satışı ve bütçenin paylaşımı konusunda Bağdat ile bir uzlaşıya varamadıkları takdirde bir takım ağır kararlar almak zorunda kalacaklarını söyledi.

Komela Lideri Bapir, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Kürdistan bölgesindeki 5 siyasi parti olarak Irak'taki önceki günlerde son gelişmeleri ele aldıklarını anımsatarak, "Bağdat'a 3 ay süre vermiştik. Bu sürenin çoğu bitti azı kaldı. Bu durumu kör düğüm olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

"Irak merkezi hükümeti, Kürdistan bölgesinin borcunu ödemeyerek halkın, rızkı üzerinden siyaset yapıyor" diyen Bapir, bu 'zulmün' özellikle eski Başbakan Nuri el-Maliki tarafından yürütülen bir politika olduğunu ve konunu kendileri için kırmızı çizgi olduğunu vurguladı.

Bapir, Bağdat- Erbil arasındaki sorunları görüşmek üzere 5 siyasi parti olarak yaptıkları son toplantıya BM ve ABD temsilcilerinin de katıldığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Irak hükümetine katılma kararı aldık. Üzerinde mutabık kaldığımız husus ise, Kürt bakanların yemin etmesinden sonra Irak hükümetinin ödemeleri göndereceği konusuydu. Ancak mali sıkıntıların yaşanma ihtimali düşüncesiyle bunu 3 aya yaydık. Aradan uzun bir süre geçmesine rağmen bir aylık maaş bile ödenmedi. Bağdat yöneticileri bu tavırlarında ısrar ederlerse hem Irak hem de Kürdistan için çok ağır bir karar almak zorunda kalacağız."

IKBY'de faaliyet gösteren 5 siyasi parti olarak diplomatik yolları sonuna kadar deneyeceklerini dile getiren Bapir, "Onun için ABD, BM ve Irak'lı bazı isimlerin araya girerek adım atılmasını sağlamalarını bekliyoruz. Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi'nin bu anlamda arabulucu olabileceğini düşünüyoruz. İbadi hükümetinin de iyi niyet gösterisi olarak bir adım atmasını bekliyoruz. Ancak İbadi şu ana kadar hiçbir adım atmadı" değerlendirmesinde bulundu.

Bapir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bağdat'ın şimdiki bahanesi de bütün petrolün Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) aracılığıyla gönderilmesi. Bütçenin de bu adımdan sonra gönderileceğini söylüyorlar. Ancak ilk başta bütçe gönderilecekti. Bütçe geldikten sonra petrolün SOMO aracılığıyla ihracı konuşulacaktı. Irak hükümetinin öne sürdüğü bu şart Erbil ve Bağdat arasında sorunların çözümü için yapılacak görüşmeleri sekteye uğratıyor."

Bapir, yeni Irak hükümetiyle anlaşmaya varamadıkları ve ümitlerini kestikleri takdirde, Bölge Başkanı Mesut Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum ile toplanıp son durumu değerlendireceklerini, IKBY ve Bağdat yönetimiyle ilgili ağır kararlar almak zorunda kalacaklarını söyledi. Bapir, "Ancak alacağımız kararların nasıl ve ne şekilde olacağını o zamanın şartları belirleyecek. Irak'ın iç dengelerini, bölgeyi ve uluslararası tarafları da göz önünde bulundurarak kararı alacağız" diye konuştu.

Bapir, Kürt siyasi taraflar olarak Sünniler ile de görüşmeyi düşündüklerini dile getirerek, "Bağdat'da mezhepçi bir zihniyet hakimdi. Kürtlerin ve Sünnilerin olmadığı bir devlet 'Irak' olamaz. Bu bir mezhepçi yönetim olur" dedi.

-"Bağımsızlık için güçlü tavır lazım"

Yaşanan sorunların çözüme kavuşmaması halinde ileride bağımsızlık ilanına gidip gitmeyeceklerini sorusuna Bapir, "Bağımsızlık kararı daha güçlü bir tavrı gerektiriyor. Kürtler olarak kendi kaderimizi tayin etme hakkına şüphesiz ki sahibiz. Ancak şuanki şartlar buna uygun değil" yanıtını verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İslami Toplum Partisi Lideri Ali Bapir Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement