İstanbul'daki Arakanlı Öğrenciler Türkiye'ye Minnettar - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki Arakanlı Öğrenciler Türkiye'ye Minnettar

Myanmar'da gördükleri zulüm ve baskıdan kaçarak Türkiye'ye gelen, eğitimlerine İstanbul'da devam eden iki Arakanlı Müslüman öğrenci, Türkiye'ye minnettar olduklarını ifade etti.

30.05.2015 16:44

Myanmar'da gördükleri zulüm ve baskıdan kaçarak Türkiye'ye gelen, eğitimlerine İstanbul'da devam eden iki Arakanlı Müslüman öğrenci, Türkiye'ye minnettar olduklarını ifade etti.

Sait Johar ve Ahmed Burhan, AA muhabirine yıllar önce Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinden kaçarak Türkiye'ye gelme hikayelerini anlattı.

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi 24 yaşındaki Johar, küçükken ailesinin Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinden ayrılmaya karar verdiğini belirtti. Altı kardeşi, annesi ve babasıyla Myanmar- Bangladeş sınırındaki Naf Nehri'ni bir salla geçtiklerini aktaran Johar, "Ülkeden kaçışımız daha önceden ayarlanmıştı. İnsan kaçakçıları tarafından kontrol noktalarındaki Bangladeşli askerlere ödeme yapıldı. Onlar da bizim sınırdan geçmemize göz yumdular" dedi.

Johar, Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki göçmen kampında iki yıl kaldıktan sonra artık oradaki Bangladeşliler gibi yaşamaya başladıklarını söyledi. Daha sonra Bangladeş'in ikinci büyük kenti Chittagong'a geçtiklerini belirten Johar, "Arakanlı olduğumuz hep sakladık" diye konuştu.

Ahmed Burhan ise Arakan'dan ayrılmak zorunda kalıp Türkiye'ye geldiğini, şu anda İstanbul'daki bir üniversitede ekonomi doktorası yaptığını anlattı. 28 yaşındaki Burhan, ailesiyle sınırdan geçebilmek için adam başı 200 dolar verdiklerini dile getirdi.

Johar ve Burhan, Türk yetkililerin çabaları sonucu Bangladeş'te pasaport alabildiklerini kaydetti.

Burhan, "Türk yetkililer ve yardım kuruluşları, Bangladeşli yetkilileri pasaport vermeye ikna etme konusunda çok çaba sarf ettiler. Onlara gerçekten minnettarız" ifadesini kullandı.

Myanmar'dan ayrılma zorunda kalan ve haftalardır açık denizde tekneler içinde güç koşullar altında yardım bekleyen soydaşlarını hatırlatan Burhan, Andaman Denizi'ndeki o zorlu yolcuğa çıkmak zorunda kalmadıkları için şanslı olduklarını belirtti. Burhan, bazı yakınlarının insan kaçakçılarının elinde o zorlu yolculukta yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Burhan, pek çok Arakanlı Müslümanın Bangladeş ve Myanmar sınırındaki bölgede kaldığını ve onlara yardım etmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Bengal Körfezi ve Andaman Denizi civarında terk edilen göçmenlerin çoğunluğunu Myanmar'da gördükleri zulüm ve ayrımcılıktan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Ayrıca göçmenlerin arasında Bangladeş'in az gelişmiş kuzey ve güneybatı bölgelerinde yaşayan, iş bulma umuduyla Malezya ve Tayland'a gitmek isteyen Bangladeşliler de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güneydoğu Asya'da açık denizde terk edilmiş teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu bildirirken, bölge ülkelerinin yaklaşık 4 bin göçmeni kurtardığı belirtiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki Arakanlı Öğrenciler Türkiye'ye Minnettar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement