İzmir Fuarı'nın Geçmişine Yolculuk - Son Dakika
Yerel

İzmir Fuarı'nın Geçmişine Yolculuk

İzmirlilerin sosyal ve eğlence kültüründe önemli yere sahip olan ve 28 Ağustos Cuma günü kapılarını 84. kez açmaya hazırlanan İzmir Fuarı ve fuarın düzenlendiği Kültürpark'ın geçirdiği dönüşüm kitap haline getirildi.

26.08.2015 10:56

İzmirlilerin sosyal ve eğlence kültüründe önemli yere sahip olan ve 28 Ağustos Cuma günü kapılarını 84. kez açmaya hazırlanan İzmir Fuarı ve fuarın düzenlendiği Kültürpark'ın geçirdiği dönüşüm kitap haline getirildi.

Yaşar Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, üniversitenin mimarlık bölümünden akademisyenler tarafından derlenen "İzmir Kültürpark'ın Anımsa(ma)dıkları" isimli kitaba yurtiçi ve yurtdışından akademisyen ve yazarlar da destek verdi. Kitapta ayrıca İzmirlilerin görüşleri de yer aldı.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Kılınç, 1936 yılındaki açılışından itibaren Kültürpark'ta gerçekleşen fuarların birçoğunun son dönemde Gaziemir'de inşa edilen yeni fuar alanına taşındığını anımsattı.

Bu gelişmeyle İzmir ile Kültürpark'ın kurduğu ilişkide yeni bir döneme girildiğini kaydeden Kılınç, "İzmir'deki kentsel hayatın, kültürel etkinliklerin ve ulaşım ağlarının kesişim noktasında yer alan bu önemli kamusal alanın geleceğine dair pek çok öneri, fikir ve tartışmanın da şimdiden ortaya çıktığını gördük. İşte tam bu dönüşümün eşiğinde Kültürpark'ın geçmişine doğru yolculuğa çıkmak tasarımında, kullanımında ve yıllar içinde gerçekleşen değişiminde rol oynayan ve sonrasında unutulan aktörleri ve olayları hatırlatmak istedik" ifadesini kullandı.

-"İzmir eşittir İzmir Fuarı"

Üç bölümden oluşan kitapta fuarın 50'li ve 60'lı yıllarda soğuk savaş dönemindeki durumu, 80'lerde eğlence kültürünün odağı haline gelme serüveni tanıklıklarla aktarıldı, ayrıca Kültürpark'ın belleğinin önemli bir kısmını oluşturan pavyon ve gazino yapıları da anlatıldı.

Kitapta yer alan, İzmirlilerin "Fuar sizin için ne ifade ediyor, İzmir için önemi nedir" sorularına verdiği yanıtlardan bazıları şöyle:

-"Dünyada ne oluyor, ne bitiyor Fuar'dan öğreniyorduk. Mallar da satılıyordu. Yerli sanayi ve yerli mallar gelişti. Sonra da ihtisas fuarları başladı"

-"Fuar eşittir sanatçılar, kalite, park, ağaç. İzmir eşittir İzmir Fuarı, fuar ilk olarak benim evim"

-"Manolya, Basmane'ye yakın, Zeki Müren oradaydı. Biletler önceden alınırdı. Zeki Müren gece yarısı çıkardı. 5'te gidip yer tutardık"

-"Ada Gazinosu'nda evlendim 20 Haziran'da. Göl tertemizdi. Hakikaten başkaydı o zaman"

-"Şehrin ciğeri. Oraya gittiğinde şehirden çıktın gibi oluyor"

-"Son yeşil alan, uçaktayken tek gördüğümüz yer. Çok önemli"

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir Fuarı'nın Geçmişine Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement