Japonya-Özbekistan Diplomatik İlişkilerinin 25. Yılı - Son Dakika
Güncel

Japonya-Özbekistan Diplomatik İlişkilerinin 25. Yılı

TAŞKENT (AA) – Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkesinin Özbekistan ile dostça ilişkilerinin pekiştirilmesi için bundan sonra da tüm imkanlarını kullanmaya hazır olduğunu belirtti.

27.01.2017 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAŞKENT (AA) – Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkesinin Özbekistan ile dostça ilişkilerinin pekiştirilmesi için bundan sonra da tüm imkanlarını kullanmaya hazır olduğunu belirtti.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Abe, Özbekistan ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 25. yıl dönümü münasebetiyle Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'e mektup gönderdi. Abe mektubunda, Mirziyoyev'i Özbekistan ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yıl dönümü dolayısıyla kutlarken, Özbekistan'ın bağımsızlığını elde etmesinden bu yana iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin sürekli olarak geliştiğini kaydetti.

Özbekistan'a Ekim 2015'te yaptığı ziyaret sırasında merhum Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile görüşmesinin çok verimli geçtiğini ve iki ülke arasında tüm alanlardaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını hatırlatan Abe, bu ziyaretinin Özbekistan ile Japonya arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine ve elde edilen mutabakatların ikili iş birliğinin daha da artmasına hizmet ettiğini bildirdi.

Abe, siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra bilim ve kültür alanlarında da Özbekistan ile dostça ilişkilerin pekiştirilmesi için bundan sonra da tüm imkanlarını kullanmaya hazır olduğunu vurgulayarak, "Özbekistan ve Japonya arasındaki iş birliğinin daha da gelişeceğine, halklarımız arasındaki dostluk bağlarının daha da güçleneceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in mektubu

Mirziyoyev de diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yılı dolayısıyla Şinzo Abe'ye gönderdiği mektupta, Japonya'nın günümüzde Özbekistan ekonomisinin modernizasyonu ve sosyo-ekonomik kalkınmasında ülkesinin en mühim ve öncelikli ortaklarından biri olduğunu belirtti.

Geçen 25 yılda ikili ve çoklu ilişkilerde önemli başarıların elde edildiğini, ikili ilişkilerin sağlam hukuki altyapısının oluşturulduğuna dikkati çeken Mirziyoyev, bu çerçevede 2002 yılında Özbekistan ile Japonya arasında imzalanan dostluk, stratejik ortaklık ve iş birliğine ilişkin ortak bildirinin önemini vurguladı.

İkili iş birliğinin verimli mekanizmalarının oluşturulmasından Özbekistan'ın duyduğu memnuniyeti ifade eden Mirziyoyev, bu çerçevede Parlamentolararası Forum, Ekonomik İşbirliğine ilişkin Özbekistan-Japonya Ortak Komitesi toplantıları, dışişleri bakanlıkları arasındaki siyasi istişareler, "Orta Asya+Japonya" diyaloğu, Akademik Forum ve diğer iş birliği kurumlarının iki ülke arasındaki ilişkilerin sürekli ve aşamalı olarak gelişmesine hizmet ettiğini kaydetti.

Mirziyoyev, "Ülkelerimizin ortak değer ve uzun vadeli menfaatleri doğrultusunda Özbekistan ve Japonya arasındaki geleneksel dostluk ilişkilerinin bundan sonra da halklarımızın refahı yolunda gelişeceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Japonya-Özbekistan Diplomatik İlişkilerinin 25. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement