Kadınların Güvenli Ulaşımı İçin Pedal Çevirdiler - Son Dakika
Güncel

Kadınların Güvenli Ulaşımı İçin Pedal Çevirdiler

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Bisiklet Kulübü ile Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikte katılımcılar "trafikte kadınların güvenli ulaşım hakkı" için pedal çevirdi.

08.03.2015 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Bisiklet Kulübü ile Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikte katılımcılar "trafikte kadınların güvenli ulaşım hakkı" için pedal çevirdi.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı önünde çok sayıda bisikletli vatandaş "2 kıta bir can" sloganıyla toplandı.

Trafikte kadına güvenli ulaşım hakkı için bir araya gelen üniversite öğrencileri ve destekçiler, bisikletlerinin önüne "Kadına şiddete son", "Katilim olma!", "Bas pedalı gökyüzüne", "Çığlıklarımı duydun mu?", "Bisikletliyi fark et", "Güvenli ulaşım istiyoruz" ve "Destek ol" yazılı dövizler astı.

Etkinlik sırasında başta Özgecan Aslan olmak üzere katledilen kadınlar anıldı, kadınlara yönelik şiddet lanetlendi ve protesto edildi. Çoğunluğu gençlerden oluşan bisikletli grupta çocuk ve yaşlılar da yer aldı.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndan başlayan organizasyonda bisikletli grup, Harbiye, Şişli, Boğaziçi Köprüsü ve Üsküdar güzergahından geçerek ilerleyişlerini Harem'de bitirdi.

Bin civarında bisikletlinin katıldığı etkinlikte, polis ekipleri geçiş sırasında gruba eşlik etti.

Konvoyun önünde ve arkasında motosikletli polisler önlem alarak hem grubu hem de trafiği yönlendirdi.

"Her daim özgürlüklerden yanayım"

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da etkinliğe bisikleti, kaskı ve eldivenleriyle katıldı. Organizasyon öncesinde basın mensuplarına açıklama yapan Hazinedar, yüzlerce sporcunun bugün hem kadınlar hem de Özgecan Aslan için etkinliğe katıldığını söyledi.

Hazinedar, kadınların sosyal yaşama, hayata katılmalarına olumsuz bakan erkeklere karşı tepki gösteren erkeklerin de pedal çevirmek için buraya geldiğini belirterek, kendisinin de uzun yıllar bisiklete bindiğini, bugün de çok güzel bir amaç için pedal çevireceğini ifade etti.

Güvenli ulaşım için belediye olarak kendilerinin de çalışmaları olduğunu, fırsat buldukları her yerde bisiklet yolları yapmaya çalıştıklarını anlatan Hazinedar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Boğaz'da Beşiktaş- Emirgan hattında bisiklet yolu için çalışmaların yürüdüğünü aktardı.

Hazinedar, Beşiktaş'ta bulunan kız yurduna Özgecan Aslan ismi vereceklerini ve bu yönde kararın ilçe belediye meclisinden çıktığını kaydederek, kadınların her konuda özgür olması gerektiğini vurguladı.

Kendisinin de kadınların özgürlüğünden yana olduğunu belirten Hazinedar, üniversite yıllarında başörtüsü özgürlüğü yönündeki eylemlere eşiyle birlikte katıldığını sözlerine ekledi.

"Güvenli ulaşım hakkı istiyoruz"

İÜ Bisiklet Kulübü Sözcüsü Feyza Keskin ise kadınlar için burada olduklarını belirterek, Özgecan Aslan'ın trafikte katledilmesinden yola çıkarak böyle bir organizasyon yapma kararı aldıklarını söyledi.

Keskin, "Özgecan'ın yanı sıra bugüne kadar katledilen, ezilen, şiddet gören, tacize ve tecavüze uğrayan bütün kadınlar için buradayız. Kadına güvenli ulaşım hakkı istiyoruz. Burada bisikletle ilgili 17 dernek de var. Çok sayıda kulüp de destek veriyor" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadınların Güvenli Ulaşımı İçin Pedal Çevirdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement