Karadeniz yaylalarında renk cümbüşü - Son Dakika
Güncel

Karadeniz yaylalarında renk cümbüşü

Karadeniz yaylalarında renk cümbüşü

Karadeniz yaylalarında renk cümbüşü GİRESUN

06.10.2013 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÜLTEKİN YETGİN - EYÜP ELEVÜLÜ - İ İlkbaharda çayırları ve ormanlarıyla yeşile bürünen Karadeniz yaylaları, sonbaharla mor, kırmızı ve sarı gibi değişik renklere bürünerek doyumsuz görüntüler ortaya çıkarıyor.

Mayıs ayından itibaren hiçbir fark göstermeden olabildiğine yeşil rengi alan çam ve gürgen gibi ağaçlar eylül ayının sonlarına doğru farklılaşmaya başladı. Gürgen ağaçları sarı ve kırmızının tonlarını aldı, çam ağaçlarının ise uç tarafları sarardı, bu durum da sonbahar hüznünü ortadan kaldırırcasına insanların içini ferahlatan bir görüntü ortaya çıkardı.

Karadeniz yaylalarının ormanları ve çayırları adeta bir renk cümbüşüne dönüşerek kartpostallık görüntüler verdi. Yaylalar ilkbaharda olduğu gibi sonbaharda da nasıl bir doğa harikası olduğunu bir kez daha gösterdi.

Alucra ilçesine bağlı Yağlıdere ve Espiye'deki vatandaşların ortak kullandığı Kırıkyayla'da 15 yıldır çobanlık yapan Erdem Kırca, AA muhabirine, yaylaların sonbaharda bir başka güzel olduğunu söyledi.

Kırca, mayıs ayında karların erimesinin ardından yeşermeye başlayan bitki örtüsünün eylül ayının sonundan itibaren farklı renkler almaya başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ağustos ayının 20'sinden sonra dağlar aşırı sıcaktan dolayı yavaş yavaş yeşil rengini kaybetmeye başlar. Eylül ayında yaylada soğuk havalar kendini hissettirmeye başladıktan sonra da bu renk değiştirme daha da belirginleşerek kendini gösterir. Sarı olan ağaçlar gürgen ağaçlarıdır, alaçam ve karaçamın da başları yanarak sarı rengin tonlarını alır, otlar ise kuruyarak farklı renkleri alır. Çimenlerde de yeşilin arasında kırmızı ve mor gibi renklerin tonları görülür. Bu durum da yaylalara harika görünümler verir."

- Vatandaşlar sonbahar güzelliği için yaylalara çıkıyor

Yaylaya çıkan vatandaşlardan Mustafa Elevli ise sonbaharın güzelliklerini görmek için yaylaya geldiğini ifade ederek, "Kent merkezinden 2,5 saat yol katederek buraya ulaşıyoruz. Bu güzel doğa için 2,5 saat hiçbir şey değil. Çocukluğumdan beri bu yaylaya gidiyorum, burada vakit geçiriyorum. Herkesin bu görüntüleri görmesini tavsiye ederim" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karadeniz yaylalarında renk cümbüşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement