Karamanlı Ustanın "Kündekari" Aşkı - Son Dakika
Yerel

Karamanlı Ustanın "Kündekari" Aşkı

Karaman'da, Selçuklu ahşap oymacılığı sanatı "kündekari"yi kendi imkanları ile yaşatmaya çalışan usta Ahmet Kızılay, yaptığı eserlerle göz dolduruyor.

18.07.2014 11:15  Güncelleme: 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman'da, Selçuklu ahşap oymacılığı sanatı "kündekari"yi kendi imkanları ile yaşatmaya çalışan usta Ahmet Kızılay, yaptığı eserlerle göz dolduruyor.

Karaman Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde mesleğini icra eden 67 yaşındaki Ahmet usta, aldığı siparişleri özenle ve titizlikle hazırlıyor.

Kızılay, kündekarinin Selçuklular'dan günümüze ulaşan bir sanat olduğunu, küçük küçük yüzlerce ahşap parçayı, geçme tekniğiyle bir araya getirerek yapılan sanata kündekari denildiğini söyledi.

Küçük parçaların birleştirilmesinde çivi ve tutkal kullanılmadığını aktaran Kızılay, "İlk olarak küçük parçalar hazırlanır. Ahşap iskeletin oluşturulmasının ardından bu parçalar geçmeli olarak iskelete takılır. Tüm parçaların takılmasının ardından çıtalar yardımıyla ahşap yapı birleştirilir. Bu işlem yapılırken çivi ve tutkal kullanılmaz " diye konuştu.

52 yıldır ahşap işiyle uğraşıyor

Kündekari sanatını severek yaptığını ifade eden Kızılay, şunları kaydetti:

"Babam vefat ettikten sonra ahşap işine başladım. 1990'lı yıllarda cami işleri, oymacılığa merak sardım. Araştırmalar sonucunda kapı yapmaya karar verdim ve ilk kapımı Ebubekir Camisi'ne yaptım. Daha sonraları geliştirdik, çeşitli camilere kapı yaptık. Bunun haricinde mihrap, minber kürsüsü, kapısı ve merdiven korkulukları yapmaktayım. Karaman'da bulunan birçok tarihi camide eserlerim var. Tarihi Araboğlu, Hacıbeyler ve Kırmahalle camilerine kapı, minber ve kürsü yaptım. İlk eserimi 3 yılda tamamladım, ustalaştıkça bir eseri 2-3 ayda tamamlıyorum. Mesleğimi sabırlı, dürüst ve düzenli bir şekilde yapmaya çalışıyorum. İşimi severek yapıyorum."

" Türkiye'de bu sanatı yapan kişi sayısı azaldı"

Kündekarinin sabır isteyen bir iş olduğunu belirten Kızılay, "Bu sanatı Türkiye'de yapan kişi sayısı azaldı. Yaptığım sanatı gelecek nesillere aktarmak istiyorum. Bu sanat sabır istiyor. Sabır olmazsa bu işi yapamazsınız. Çok küçük parçalar işleniyor. Kündekarinin yok olmasını istemiyorum. Çocuklarım da marangoz fakat onlar bile benim yaptığım işi yapmıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karamanlı Ustanın 'Kündekari' Aşkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement