Yiyecek Arayan 230 Kiloluk Boz Ayı Canından Oldu - Son Dakika
Güncel

Yiyecek Arayan 230 Kiloluk Boz Ayı Canından Oldu

Yiyecek Arayan 230 Kiloluk Boz Ayı Canından Oldu

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yiyecek arayan 230 kiloluk boz ayıya araç çarptı. Başından ağır darbe alan ayı, olay yerinde telef oldu.

27.04.2016 11:27  Güncelleme: 13:16

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde karayolunu karşıdan karşıya geçmek isteyen 230 kiloluk erkek boz ayı yiyecek ararken, henüz türü belli olmayan bir taşıtın çarpması sonucu telef oldu. Başından aldığı darbe ile ölüme giden genç boz ayı, Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine ardından da otopsi için Veteriner Fakültesine kaldırıldı.


BAŞINDAN YARA ALDI, KURTARILAMADI

Olay dün saat 23.30 sıralarında Sarıkamış ormanlarının yakınındaki Soğuksu mevkisinde meydana geldi. Henüz plakası ve sürücüsü belli olmayan bir taşıt, karayolunu karşıdan karşıya geçmeye çalışan boz ayıya çarptı. Başından ağır darbe alan ayı, olay yerinde telef oldu. Yoldan geçen bir sürücünün ihbarı üzerine Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ekipleri yolun kenarına savrulan hayvanı, Kars'a getirdiler. Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine götürülen ayı, otopsi için Veteriner Fakültesine teslim edildi.


"OTOPSİ İÇİN KAFKAF ÜNİVERSİTESİ'NE GETİRDİK"

Orman ve Su İşleri İl Müdürü Murat Doğanay, bahar dönemi nedeniyle gece-gündüz hareket halinde olan boz ayının bir aracın çarpması sonucu telef olduğunu doğruladı. Doğanay, "Dün saat 23:30 sularında Sarıkamışlı bir vatandaşın aracıyla çarptığı ayıyı ölmüş durumda bulduk. Emniyet ve jandarma birimlerimizin haberi sonrası gece Sarıkamış'a gittik. Ekiplerimiz hayvanı olay yerinden alarak otopsi için Kafkas Üniversitesi'ne getirdik" diye konuştu.


"ERKEK OLMASI İÇİMİZE BİR NEBZE OLSUN SU SERPTİ"

Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu da, ayının bakanlığın istemesi halinde içinin doldurulabileceğini belirtti. Bahar ayıyla birlikte canlılıklarını yeniden kazanan ayıların yiyecek arayışı içerisinde olduklarından bu tür kazaların kaçınılmaz son olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Uzlu, şunları söyledi:


"Ayılar yiyecek arayışları için çevreyi gezmek zorundalar. Gece veya gündüz fark etmez, karayollarına kadar inebiliyorlar. Ne yazık ki, karayollarında bu tür kazalara bağlı ölümlerle sıklıkla karşılaşılıyor. Bu can kayıplarını azaltmak için Türkiye'nin ilk yaban hayatı doğa üst geçitleri Sarıkamış'ta kurulacak. Bundan sonra bu tür üzücü olayları daha az yaşayacağımızı ümit ediyorum. Ayının ağırlığı, 230 kilo. 5-7 yaş aralığında, erkek. Ayının ölüm nedeninin dışarıdan bakıldığında kafa bölgesinden aldığı çarpma darbesiyle travma sonucu öldüğü gözüküyor. Detaylı bilgiye otopsi sonucunda ulaşacağız. Aslında ölümün hiçbir türlüsüne sevinilmez. Fakat dişi hayvanlar yaban hayat için çok daha önemli. Bu ayının erkek olması önüne geçemediğimiz doğal kayıplar açısından gönlümüze bir nebze olsun su serpti. Yaban hayatının sürekliliği evren için, ülkemiz için, dünya için ve insanlık için önemli. Bakanlık arzu ederse yöreye has boz ayının tahniti için gerekli çalışmalar burada yapılır. Bunun dışında Türkiye'de kurumlar dahil hiçbir bireyin izinsiz bir şekilde tahnit yapma şansı yok. Bu noktada üniversitemiz bakanlıktan gelen talimat doğrultusunda hareket edecektir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yiyecek Arayan 230 Kiloluk Boz Ayı Canından Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement