Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler - Son Dakika
Güncel

Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy: "İspanya'da bir kısmın kendine fayda sağlamak için ülkenin tamamını zarara uğratması diye bir şey olamaz" Katalonya başkanı Artur Mas: "Sadece siyasetçilerin yapması gereken bir iş için Anayasa Mahkemesi'ni kullanmak korkakça bir harekettir" Katalonya parlamentosunda "Yaşasın İspanya" diye bağıran kişiler genel kurul salonundan atıldı.

29.10.2014 16:29

İspanya Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası Katalonya özerk yönetiminde yasal olarak gerçekleşmesi mümkün olmayan ancak gayriresmi olarak yapılmak istenen 9 Kasım'daki bağımsızlık yanlısı referandumla ilgili tartışmalar bugün de ülke siyasetinde bir numaralı gündem maddesi oldu.

İspanyol meclisinde genel oturumda muhalefet partilerinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Mariano Rajoy, Katalonya'yı "tek taraflı olarak kendisine fayda sağlamaya çalışmakla" suçladı. Rajoy, "İspanya'da bir kısmın kendine fayda sağlamak için ülkenin tamamını zarara uğratması diye bir şey olamaz" dedi.

Geçen hafta Brüksel'de yapılan AB zirvesine atıf yapan Rajoy, " Avrupa Birliği'nde ülkeler birbirlerine bağlıdır ve İspanya'nın refahı AB'nin refahıdır. Avrupa'yı zarara uğratarak İspanya'nın kendine fayda sağlaması diye bir şey olamaz. Bu yüzden sağlam bir Avrupa istiyorum çünkü İspanya'yı seviyorum. Güçlü bir İspanya istiyorum çünkü bu Avrupa'yı güçlendiriyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas da 9 Kasım'da yapmak istedikleri gayriresmi halk oylamasının İspanyol hükümeti tarafından engellenmeye çalışılmasından dolayı "İspanya'da demokrasinin kalitesi hakkında ciddi şüpheleri olduğunu" söyledi. Katalan parlamentosundaki oturumda muhalefetten gelen soruları yanıtlayan Mas, "Sadece siyasetçilerin yapması gereken bir iş için Anayasa Mahkemesi'ni kullanmak korkakça bir harekettir" şeklinde konuştu.

Bağımsızlık yanlısı halk oylamasına destek veren Katalan parlamentosundaki diğer siyasi partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), Yeşiller ve Birleşik Sol (ICV-EUiA) ile Katalonya Halk Birliği (CUP) de İspanyol hükümetini "demokrasiden korkmak ve demokrasiye saldırmakla" suçladı.

Bu arada, Katalan parlamentosundaki oturumu halk tribününden izleyenler arasında bulunan ve ayağa kalkıp "Yaşasın İspanya" diye bağıran altı kişi, Katalan parlamento başkanı Nuria de Gispert'in talimatıyla güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkartıldı. Faşist selamı verdikleri de iddia edilen kişilerin İspanya'da iktidarda olan, Katalonya'da ise küçük bir parti olarak faaliyet gösteren Halk Partisi'nin davetlisi oldukları açıklandı.

ERC ve ICV gibi siyasi partiler olayı kınarken, Katalan parlamentosu da bu kişilerin kimlik tespitlerinin yapıldıktan sonra bir daha parlamento binasına girmelerine izin verilmeyeceğini duyurdu. - Madrid

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement