Katar Dışişleri Bakanı: Gazze'deki Filistinliler Umutsuz - Son Dakika
Güncel

Katar Dışişleri Bakanı: Gazze'deki Filistinliler Umutsuz

Katar Dışişleri Bakanı: Gazze\'deki Filistinliler Umutsuz

Katar Dışişleri Bakanı, "Kapalı sınırlar ve kuşatma sonucu dış dünyadan kesilmiş, kronik şekilde gıda, su ve elektirik yoksunu Gazze'deki Filistinliler umutsuz." dedi.

11.08.2014 10:30  Güncelleme: 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Halid bin Atiyye, Uluslararası toplumun, Filistin'in meşru taleplerini görmezden geldiğine işaret ederek, "Kapalı sınırlar ve kuşatma sonucu dış dünyadan kesilmiş, kronik şekilde gıda, su ve elektirik yoksunu Gazze'deki Filistinliler umutsuz" dedi.

Atiyye, Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nin Atlanta kentinde bulunan CNN International Televizyonunun internet sitesinde yayınlanan "Katar'ın kapısı Gazze'de barış için açık" başlıklı makalesinde, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu oradaki Filistinlilerin çektiği acılar, uluslararası toplumun Gazze krizini çözümündeki başarısızlığı, Katar'ın üstlendiği arabulucuk rolü, Filistin sorununa getirilebilecek kalıcı çözüm konularını ele aldı.

Yazısında "kurbanların" çoğunun sivil ve birçoğunun da çocuk olduğunu hatırlatan Atiyye, bunun "Filistinlilerin trajik tarihinde kanla yazılan son bölüm olduğunu" kaydetti.

On yıllardır süren Filistin sorununda uluslararası toplumun, Filistin'in meşru taleplerini görmezden geldiğini belirten Atiyye, "Kronik şekilde gıda, su, elektirik yoksunu ve kapalı sınırlar, kuşatma sonucu dış dünyadan kesilmiş Gazze'deki Filistinliler umutsuz. İnsan hakları için hiç durmadan çalışmış bir birey olarak, onların çilesini görmezden gelemem. Bir Arap kardeşleri olarak Filistin'in haklarının serkeşçe reddedilmesini kabul edemem" değerlendirmesini yaptı.

Gazze halkının üç şeye ihtiyacı olduğunu aktaran Katar Dışişleri Bakanı, o maddeleri şöyle sıraladı:

"Birincisi, düşmanlıkları sonlandıran ve bazı gazetecilerin söylediği gibi Gazze'yi 'açık hapishaneye' çeviren 2007'den bu güne süren İsrail kuşatmasının kaldırılması. İkincisi, Gazze'deki Filistinliler gelişim için insani yardım ve finansmana ihtiyaç duyuyor. Bu sayede, dağılmış hayatlarını, bombalanmış mahallelerini ve parçalanan toplumlarını yeniden kurabilsinler. Son olarak, tüm Filistinlilerin İsrail ve Filistinlilerin yanyana barış ve güvenlik içinde yaşayabilecekleri, işgali sonlandıracak ve iki halk için iki devlet kuracak kapsamlı bir anlaşmaya ihtiyaçları var. İki devletli çözüm bir realite olasıya kadar, savaş ve kan kesinlikle devam edecek. Katar'ın her zaman belirttiği gibi; barış, çatışmadaki tüm tarafların temsil edildiği müzakerelerle başarılabilir."

"Katar'ın uluslararası arenada büyük oyuncu olma gibi bir iddiası yok"

Halid El-Atiyye, Katar'ın Gazze halkına halihazırda insani yardım sağladığını ve düşmanlıkların sona ermesinin ardından yeniden inşa çabalarına yardım sözü verdiğini anımsatarak, aynı zamanda perde arkasında kalıcı barışı sağlayacak diyaloğun kurulması için çalıştığını belirtti.

"Nihayetinde Katar, Filistinlilere güvenli bir Filistin devletini kurarak özerkliklerini gerçekleştirmeleri için yardım etmek istiyor" diyen Atiyye, "Katar'ın evrensel arenada büyük oyuncu olma gibi bir iddiası yok. Ancak 90'ların ortalarından itibaren Katar, ülkemize ve uluslararası toplum fayda getiren ilişki tesisine ve çatışma arabuluculuğuna odaklı açık kapı dış politikası benimsemiştir. Bu yaklaşım, Katar'ın diyalog, işbirliği ve barışın ilerletilmesi için bir aracı olarak hizmet etmesini sağladı. Kapılarımız sonuna kadar açıkken, 2030 vizyonunun getirdiği bilgi temelli bir ekonomi oluşturulmasıyla, başkentimiz Doha enerjik, çok kültürlü yeni bir ulus için merkeze dönüştü" ifadelerini kullandı.

-"Tarihin doğru tarafındayız"

Kariyerinde Ulusal İnsan Hakları Komitesi Başkanlığı görevi de bulunan Atiyye, "açık şekilde tarafsız" oldukları için farklı fraksiyonların diyalog platformu oluşturması için Katar'a yaklaştığını kaydetti.

Atiyye, "2008 yılında Güney Lübnan'da üstünlük için çatışan farklı gruplar arasında" anlaşma sağlamaları, Darfur krizindeki Katar'ın rolü, İsrail Ticaret Misyonlarının ziyaretleri ve başkent Doha'nın Brookings Enstitüsü gibi Batılı düşünce kuruluşlarına evsahipliği yapmasını örnek göstererek, yazısını şöyle tamamladı:

"Daha yakın zamanda açık kapı politamız sayesinde, bir ABD askerinin beş Taliban mensubuyla takası müzakeresine zemin oluşturduk. Bugün, farklı taraflar Gazze'deki şiddete çözüm ararken ABD, Birleşmiş Milletler, Arap komşularımız, İsrail ve Hamas arasında diyalog kurulması için çalışıyoruz. Bu tüm örneklerde, tarihin doğru tarafında olduğumuzu hissediyoruz. Ancak daha da önemlisi, adaletin, insan hakları ve onurunun doğru tarafında olduğumuzu hissediyoruz. Bütün bu özellikler ve semboller bugün Gazze'de sınanıyor. Birkez daha tarih bu eylemlerimizi yargılayacak.Katar, farklılıkların uzlaşılmasına ve barış olasılıklarına yardım etmeye hazır. Diyaloğun ilerletilmesine ve Ortadoğu insanlarının karşısına çıkan aşılmaz gibi gözüken sorunların çözümündeki rolümüzü üstlenmeye hazırız. Gazze gibi bu sorunlardan bazılarının oluşumu yıllar belki de onyıllardır sürüyor. Fakat bu onların çözümsüz oldukları anlamına gelmez. Kan, acı ve ölümler durmalı." - Doha

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katar Dışişleri Bakanı: Gazze'deki Filistinliler Umutsuz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement