Tatlıses'i Yürüten Cihaz, Hastalara Umut Oldu - Son Dakika
Güncel

Tatlıses'i Yürüten Cihaz, Hastalara Umut Oldu

Tatlıses\'i Yürüten Cihaz, Hastalara Umut Oldu

Kayseri'de otistik çocukların spor yaparken rehabilite olmalarını amaçlayan hipoterapi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

22.10.2014 12:48  Güncelleme: 12:55

Kayseri'de otistik çocukların spor yaparken rehabilite olmalarını amaçlayan hipoterapi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Sporun çocuklar için fiziksel desteğinin yanı sıra, rehabilitasyon desteğinin de arttırılabilmesi için hipoterapide olumlu sonuçlar alınmaya başlanmasının ardından şimdi de, sanatçı İbrahim Tatlıses'i yürüten 'Robotik Yürütme Cihazı' ile hastalar ücretsiz tedavi edilmeye başlandı. Sanatçı İbrahim Tatlıses'in de bu cihaz sayesinde yürümeye başlamasının ardından, hastalara fayda sağlaması için alınan Robotik Yürüme Cihazı'yla Kayseri'de yürüyemeyen engelliler, ücretsiz tedavi ediliyor.

Melikgazi Özel Eğitim, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapisti Yusuf Kılıç, merkeze alınan cihazla, yürüme ve ayakta durma problemi olan bireylerde yürüme egzersizi çalışıldığını ve hareket ettirmenin amaçlandığını bildirdi. Kılıç, Dumlupınar Üniversitesi Fizik Tedavi ve rehabilitasyon bölümü mezunuyum. Yaklaşık 5 yıldır da Melikgazi Özel Eğitim, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde fizyoterapist olarak çalışmaktayım. Bu cihaz, dünyada ve özellikle ülkemizde popüler olan robotik yürütme cihazından bir tanesi. Bu cihaz, yürüme ve ayakta durma problemi olan bireylerde yürüme egzersizi çalışmayı ve hareket ettirmeyi sağlamayı amaçlayan bir cihaz. Bu cihaz farklı bireyleri yürütmeyi amaçlayan ve onun için tasarlanmış bir cihaz. Başlıca fayda sağladığı hastalıklar inme, multiple skloroz, Parkinson ve nörolojik problemlere bağlı hareket kayıplarında kullanılan bir cihaz. Bunun dışında değişik kas hastalıklarında, operasyon veya kazaya bağlı bireyin yeniden yaşama kazandırılması amacı ile de kullanılmaktadır. Dinamopro 80 ila 180 santimetre arasındaki ve 80 kiloyu aşmayacak bireylerde kullanılabilen bir cihazdır ve cihazın adaptasyon süresi 3 dakikadır dedi.

Fizyoterapist Kılıç, merkezde cihazla rehabilite edilen öğrencilerden Batuhan Kavun'un epilepsi hastası olduğunu belirterek, Bu öğrencimizde yürüme kaybı mevcut. Yaklaşık 8-10 seanstır tedaviyi almakta. Ayakta duruşunda, hareketlerinde, adımların atılmasında ve yere sağlam basmasında oldukça önemli getirileri oldu. Batuhan, 30 seansın sonunda ayakta duruş ve yürüme açısından da gayet olumlu sonuçlar alacağımızı düşündüğümüz bir öğrencimiz diye konuştu.

Engelli öğrenci Batuhan'ın annesi Ayşe Kavun da, Ev hanımıyım. İki çocuk annesiyim. Batuhan, oksijensiz kaldı doğduğunda. Yürümesi zor, parmak ucu ile yürüyor. Kendi çabası ile yürüyemiyor. Bir hafta oldu. İnşallah yürür. Faydası olur umudu ile başladık. Fizik hocaları da ben de faydası olacağını düşünüyoruz. O umutla yaşıyoruz. Melikgazi okuluna da teşekkür ediyorum. Böyle bir avantaj tanıdılar bize. Bu okulda olmasa başka bir şehre gidecektik. Ankara ya da İstanbul'a tedavi için gidecektik. Ama ayağımıza geldi. Çok sağ olsunlar teşekkürler. İnşallah faydasını görürüz ifadelerini kullandı.

Merkezin Fizyoterapistlerinden Havva Soner ise, Fizyoterapistim ve çocuklarla ben ilgileniyorum. Bazı tedavi alan çocuklarımızda baş kontrolü yok ve başı dik durmuyor. Ben bu şekilde bırakmıyorum. Çocukla ilgilenerek dik durmasını sağlıyorum. Yürüyüş pateninde dik durmamız gerekiyor. İlk seansa göre şimdi daha iyi. Kas gevşemesi görülüyor. Bu çalışmalarda ilk seanstan itibaren baş kontrolü sağlamaya başlandı. Denge konusunda da ilerleme sağlayacağını düşünüyorum dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tatlıses'i Yürüten Cihaz, Hastalara Umut Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement