Kazakistan, Bankaların Zehirli Varlıkları İçin 1,3 Milyar Dolar Ayırdı - Son Dakika
Ekonomi

Kazakistan, Bankaların Zehirli Varlıkları İçin 1,3 Milyar Dolar Ayırdı

Kazakistan Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakanı Yerbolat Dosayev, Ulusal Petrol Fonu'ndan 1,3 milyar doların bankaların zehirli varlıkları için tahsis edildiğini açıkladı.

15.04.2014 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakanı Yerbolat Dosayev, Ulusal Petrol Fonu'ndan 1,3 milyar doların bankaların zehirli varlıkları için tahsis edildiğini açıkladı.

Fondan ayrılacak tutarla ülke bankalarındaki zehirli varlıkların satın alınacağını bildiren Bakan Dosayev, söz konusu düzenlemenin temmuz ayı başında formüle edileceğini söyledi.

Dünya Bankası verilerine göre, Kazakistan otoritelerinin müdahale edip yeni yapılandırmaya gitmesine ve yoğun likidite temin etmesine karşın bankacılık sisteminde tam bir iyileşmeden söz edilemiyor.

2013 yılında banka kredilerinin yüzde 30'ı yabancı kurlar üzerinden gerçekleşirken geri dönmeyen kredilerin genel krediler içindeki oranı yüzde 35 olarak gerçekleşti.

Kazakistan Merkez Bankası'nın 2014 yılı Şubat ayında Tenge'yi yüzde 18 ila 20 oranları arasında devalüe etmesinin geri dönmeyen kredilerin artmasına yol açabileceği ifade edilirken,  devalüeasyonun bankaların tek bir borçluya kullandırılan perakende kredi portföyünü baskıladığı yorumları yapılıyordu.

Kazakistan'da 2012 yılında tesis edilen Sorunlu Krediler Fonu, problemli kredileri indirimle satın alma yoluna giderken, birkaç banka da batık kredileri kurtarmak amacıyla özel maksatlı şirket kurmuştu. Bankacılık ve maliye otoriteleri tahsil edilmesi imkansız borçlar için vergi muafiyeti getirmek gibi önlemlere başvurmuştu. - Astana

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kazakistan, Bankaların Zehirli Varlıkları İçin 1,3 Milyar Dolar Ayırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement