Kazakistan - Türkiye İlişkileri" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Kazakistan - Türkiye İlişkileri" Konferansı

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, "Kültürel belleğimizi taze tutmak, ulusal değerlerimizin ayakta kalması ve gelecek nesillere aktarılması için el birliği ile var gücümüzle çalışmalıyız" dedi.

22.05.2015 18:39

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, "Kültürel belleğimizi taze tutmak, ulusal değerlerimizin ayakta kalması ve gelecek nesillere aktarılması için el birliği ile var gücümüzle çalışmalıyız" dedi.

Kaya, üniversitede düzenlenen "Kazakistan- Türkiye İlişkileri" konferansta, milletlerin kimliğinin ayrılmaz ögesi olan kültür ve ona ait değerlerin, geçmişle gelecek arasında köprü kurduğunu belirtti.

Milletlerin, kültürlerini doğru araştırıp, özümsemesi, yaşaması ve yaşatması durumunda geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceğini vurgulayan Kaya, "Kurduğu devletler, kazandığı zaferler ve yetiştirdiği liderlerle dünya tarihinin biçimlenmesinde, uygarlığın gelişmesinde önemli rol oynayan milletimiz, bizlere her zaman gurur duyacağımız ve pek çok millete nasip olmayacak zenginlikte bir kültürel miras bırakmıştır. Bu zengin mirasın sahiplerinin bu noktada birbirine kenetlenmesi adına hepimize büyük sorumluluk düşmektedir. Kültürel belleğimizi taze tutmak için ulusal değerlerimizin ayakta kalması ve gelecek nesillere aktarılması için el birliği ile var gücümüzle çalışmalıyız" diye konuştu.

Türklerle, Kazakların tarihin en erken dönemlerinden itibaren birbirlerini iyi tanıdığını, birçok alanda etkilendiğini aktaran Kaya, iki ülke arasında ortak tarihe dayanan köklü kültürel, siyasal ve toplumsal yapı bulunduğunu kaydetti.

Kazakistan Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev de devletler arası ilişkilerin sadece başkentlerle sınırlı olmadığını, her bölge insanlarının birbirini tanıması gerektiğini vurguladı.

Bu bakımdan Kazakistan ve Türkiye ilişkilerinde özel anlam taşıyan yeni bir dönemin eşiğine gelindiğine dikkati çeken Tüymebayev, şunları  söyledi:

"Budan sadece çeyrek yüzyıl önce iki kutuplu dünyanın iki ayrı kutbunun önemli devletleri olan ve içten içe kardeşlik duyguları beslemekle birlikte reel politika bakımında soğuk savaşın iki ayrı cephesinde yer alan devletleridir. Bugün uluslararası arenada Kazakistan ve Türkiye, çok taraflı ilişkilerin iki güçlü stratejik ortağı olarak geleceğe daha büyük umutla bakmaktadır."

Konuşmaların ardından, Büyükelçi Tüymebayev'e fahri doktora unvanı verildi.

Katılımcılar, daha sonra Kazakistan ile Türkiye ilişkilerini konu alan fotoğraf sergisini de gezdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kazakistan - Türkiye İlişkileri' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement