Kdp ile Kyb Arasında Havice Operasyonu Gerginliği - Son Dakika
Güncel

Kdp ile Kyb Arasında Havice Operasyonu Gerginliği

Mesut Barzani'nin oğlu Mesrur Barzani'nin başında olduğu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) İstihbarat Servisi Müdürü Lahor Talabani'nin rehinelerin DAEŞ'ten kurtarıldığı Havice operasyonunu eleştiren sözlerini "şiddetle" kınadı.

06.11.2015 15:29

Mesut Barzani'nin oğlu Mesrur Barzani'nin başında olduğu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) İstihbarat Servisi Müdürü Lahor Talabani'nin rehinelerin DAEŞ'ten kurtarıldığı Havice operasyonunu eleştiren sözlerini "şiddetle" kınadı.

Güvenlik Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'ndeki bir oturumu katılan Lahor Talabani, Güvenlik Ajansı ve bazı yetkilileri hakkında yanlış ve doğru olmayan bazı ithamlarda bulundu. Bilinçli bir şekilde ulusal güvenliği bir siyasi malzeme haline getirmeyen çalışan Talabani'nin sözlerini şiddetle kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, Erbil'deki Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Peşmerge Bakanlığı ve diğer asayiş birimlerinin terör örgütlerine karşı ortak hareket ettikleri bilgisi paylaşılarak, "Bu koalisyon çatısı altında görev yapan yetkililer, Kürdistan'ın güvenliğini korumakla sorumludurlar. Hiçbir şekilde herhangi bir şahıs veya partinin çıkarı doğrultusunda çalışmamaktadırlar" ifadesi kullanıldı.

Lahor Talabani'nin uluslararası koalisyon güçlerinin KYB güçlerine destek vermediği şeklindeki iddiasının da değerlendirildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Talabani'nin söz konusu güçlerden destek almamasının sebebi cephelerde çok başarılı olmamasından veya Kerkük ile Diyala ilinde Şii Haşdi Şabi milis güçleriyle şüpheli bir şekilde ortak hareket etmesinden kaynaklanıyor olabilir. Kendisi ve ona bağlı olan güçler, Erbil'deki çatı altında çalışmak istemediklerinden dolayı DAEŞ mevzilerinin belirlenmesi için ele geçen bilgilerin değerlendirmesinde karışıklık meydana geliyor. Bundan dolayı koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının hava saldırısı sırasında peşmerge güçlerinin güvenliği tehlikeye girebiliyor."

Söz konusu açıklamada ayrıca "Talabani'nin bir güvenlik sorumlusu olarak başkanlık krizinden uzak durması gerektiğine" işaret edilerek, "Talabani'nin parti propagandası yapmaması gerektiğini" belirtildi.

Açıklamada DAEŞ tarafından öldürülmesi beklenen rehinelerin kurtarıldığı, Lahor Talabani'nin söz konusu operasyonu tebrik etmesi yerine siyasi davranarak eleştirmesine tepki gösterildi.

Lahor Talabani  3 Kasım günü Washington Institute Near East Policy Forum'da yaptığı konuşmada KYB güvenlik güçlerinin ekarte edilerek ABD ile KDP Peşmergesinin Havice operasyonunu düzenlediğini belirtmişti. Talabani, Barzani'nin savunma bütçesini KYB asayişiyle paylaşmadığını savunmuştu.

Amerikan ordusuna bağlı özel kuvvetler ile Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı Peşmergelerin 23 Ekim'deki ortak operasyonunda Kerkük'e bağlı DAEŞ'in kontrolündeki Havice ilçesinde düzenlenen operasyonda 69 rehine kurtarılmış, operasyon sırasında 1 ABD askeri hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kdp ile Kyb Arasında Havice Operasyonu Gerginliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement