Kdp ile Kyb Arasındaki "Stratejik Anlaşma" - Son Dakika
Güncel

Kdp ile Kyb Arasındaki "Stratejik Anlaşma"

IKBY Başbakanı Barzani: "KDP ve KYB arasındaki stratejik anlaşma sürüyor.

16.10.2014 15:35

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı (IKBY) Neçirvan Barzani, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında 2005 yılında imzalanan "stratejik anlaşma"nın, diğer siyasi partileri de kapsayacak şekilde genişletileceğini bildirdi.

KDP ve KYB heyetleri, stratejik anlaşmayı yenilemek için Erbil'de bir araya geldi. Toplantı sonrası aynı zamanda KDP Genel Başkan Yardımcısı olan Başbakan Neçirvan Barzani ve KYB Politbüro Sekreteri Mela Bahtiyar, ortak basın toplantısı düzenledi.

Barzani yaptığı açıklamada, "KDP ve KYB arasındaki stratejik anlaşma sürüyor. Ancak bu anlaşmanın bazı maddelerinin yeniden değerlendirilmesi ve müzakere edilmesi gerekiyor. Ayrıca anlaşma, Kürdistan'daki diğer siyasi partileri kapsayacak şekilde genişletilecektir. Bu konuda KYB ile hemfikiriz" dedi.

Anlaşma sayesinde büyük kazanımlar elde ettiklerini dile getiren Barzani, iki partinin bundan sonra da birlikte çalışacağını aktardı. Gazetecilerin sorusu üzerine Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile çalışacaklarını, yeni hükümetle bir sonuca varmayı düşündüklerini dile getiren Barzani, terör örgütü IŞİD tehdidi nedeniyle Bağdat ile her konuda uzlaşmak istediklerini kaydetti.

KYB Politbüro Sekreteri Mela Bahtiyar da "Stratejik anlaşmayı, herkesin çıkarına olacak şekilde yeniden konuşup sonuca bağlamalıyız. Irak'taki gelişmeler, ulusal hassasiyet gerektiriyor. Bu anlaşmaya diğer siyasi partileri de dahil etmek istiyoruz. Tarihi sorumluluğumuzu temel alarak sonuca varmayı ümit ediyoruz. Zira bu anlaşmayla büyük kazanımlar elde edildi" ifadelerini kullandı.

Kürt bölgesinde, Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı KDP ile Celal Talabani'nin Genel Sekreteri olduğu KYB arasında 2005'te yapılan stratejik anlaşma çerçevesinde, koalisyon hükümetleriyle iktidar paylaşılıyordu. Ancak Noşirvan Mustafa'nın lideri olduğu Goran Hareketi'nin 21 Eylül 2013'te yapılan genel seçimlerde ikinci parti çıkması ve 18 Haziran'da hükümete dahil olması "stratejik anlaşma"nın geleceğini tartışmaya açtı. Zira KYB, kabinedeki bakan ve parlamentodaki sandalye sayısıyla Goran'ın gerisine düştü. Bu nedenle yeni anlaşmaya Goran, Yekgirtu ve Komela İslam'ın da dahil edilmesi gündeme geldi. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kdp ile Kyb Arasındaki 'Stratejik Anlaşma' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement