Kdv Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik - Son Dakika
Ekonomi

Kdv Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Kdv Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Maliye Bakanlığı, KDV Genel Uygulama Tebliğinin uygulamasında karşılaşılan sıkıntıların giderilmesine yönelik düzenleme yaptı.

16.10.2014 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinin uygulamasında yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik düzenleme yaptı.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin uygulamasında yaşanan tereddütlerin ve karşılaşılan sıkıntıların giderilmesine yönelik düzenlemeleri içeren tebliğe göre, vergi dairesi tarafından istisna belgesi talep eden devlet üniversiteleri ve hastaneleri, belediyeler ve benzer kurumların başvuru anında KDV mükellefiyetinin bulunması durumunda bunlar adına, mükellefiyetinin bulunmaması halinde ise varsa KDV mükellefi iktisadi işletmesine istisna belgesi verilecek. Bu şekilde yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan makine ve teçhizatın söz konusu kurumların ya da iktisadi işletmesinin, bilanço veya aktifine kaydedilmesi ve bu durumun satın almanın gerçekleştiği döneme ilişkin KDV beyannamesi verme süresi içinde vergi dairesine bildirilmesi gerekecek. Aksi halde "indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanma şartı" yerine getirilmemiş olacağından, vergi alıcıdan aranacak. Satıcının istisnalı işlem beyanı ve iade talebi ise genel hükümlere göre yerine getirilecek.

OSB ve küçük sanayi sitelerine tanınan istisna

Tebliğde, organize sanayi bölgeleri (OSB) ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve iş yeri teslimleri KDV'den istisna olduğu hatırlatılarak, bu organizasyonların yapacakları her türlü hizmetler ile arsa ve iş yeri dışındaki teslimlerinin yanı sıra bölge ve site dışındaki arsa ve iş yeri teslimleri de genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi olacağı belirtildi.

Kıymetli taş teslimleri

Kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) Türkiye'de kurulu borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi KDV'den istisna tutulduğu kaydedilen tebliğde, kıymetli taşların bu durumlar dışındaki teslimlerinde ise genel hükümlere göre KDV uygulandığı ifade edildi.

Tebliğe göre, kıymetli taşların KDV istisnası kapsamına giren ilgili mevzuatına göre, borsaya bildirilmek kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışındaki teslimlerinde kanundaki ilgili yetki çerçevesinde özel matrah şekli uygulanması uygun görüldü.

İstisna kapsamına alınan kıymetli taşları ihtiva eden veya bu taşlardan yapılmış eşya teslimlerinde KDV matrahı, teslim bedelinden kıymetli taş bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak tespit edilecek. Kıymetli taş bedeli olarak Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasasında oluşan fiyat esas alınacak. Düzenlenecek faturada, eşyanın KDV hariç satış bedeli ile kıymetli taşın cins, adet, kırat ve bedeli ayrıca yer alacak.

Elektrik ve doğalgaz borçları

Mükelleflerin iade alacaklarının, yüzde 51'i ya da daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan temin ettikleri elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsup edilebilecek. Faaliyetleri indirimli oranda KDV'ye tabi işlemlerden oluşan kollektif şirketler ile adi ortaklıklar adına ortaya çıkan KDV iade alacakları, söz konusu şirket ortaklarının belirtilen borçlarına da mahsubu mümkün olabilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kdv Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement