Kekemelik Artık Kader Değil - Son Dakika
Yerel

Kekemelik Artık Kader Değil

DEAH'ın "Foniyatri" biriminde ses ve konuşma bozukluğu tedavi ediliyor

24.09.2013 11:58

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  (DEAH) hizmet veren Foniyatri biriminde ses ve konuşma bozukluğu tedavi ediliyor.

DEAH'tan yapılan açıklamaya göre, Doğu ve Güneydoğu'nun ilk ve tek ses ve konuşma bozukluğu (Foniyatri) biriminin yaklaşık 2 yıldır hizmet verdiği,  bu sürede bin 212 hastanın tedavi edildiği belirtildi.

Birimde, bölgede sık karşılaşılan düğünlerde silahla ateş açma, töre cinayetleri, kan davaları ve aile içi iletişim yetersizliği nedeniyle travma yaşayan ve ya genetik sebeplerle konuşma bozukluğu olan kişilerin başvurduğu kaydedildi.

Çeşitli nefes terapileri ile periyodik tedavilerin uygulandığı birimde, kekemelik, gecikmiş konuşma, özgün konuşma bozukluğu, artikülasyon bozukluğu (harfleri çıkaramama) ve ses kısıklığı gibi hastalıkların 2-3 ayda ameliyatsız tedavi edildiği kaydedildi.

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, otizm, reflü ve ses teli nodülü nedeniyle konuşma bozukluğu yaşayan hastaların da ameliyat olmaksızın terapilerle tedavi edildiğini belirtti.

Kurtoğlu, özellikle 3 yaşını aşmış fakat konuşamayan çocukların ailelerinin mutlaka bir doktora başvurmaları gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Ses ve konuşma bozukluğu genetik olabileceği gibi göç, aile içi şiddet, korku, doğal afet, cinsel istismar ve travmaların sonucu olarak da ortaya çıkabiliyor. Bölgede daha çok kekemelik ve bazı harfleri çıkaramama rahatsızlıkları görülüyor. Biz burada hastalarımıza nefes terapileri ile konuşma bozukluklarını tedavi ediyoruz. Ancak tedavi süreci hem hastalar, hem de  birimde çalışan arkadaşlarımız açısından büyük bir sabır gerektiriyor. Hastalarımızın tedavi sonrası kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri, konuşma kalitelerinin yükselmesi ve memnuniyetleri bizleri de gururlandırıyor." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kekemelik Artık Kader Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement