Kerkük'ten Petrol Sevkiyatı Tehlikede - Son Dakika
Güncel

Kerkük'ten Petrol Sevkiyatı Tehlikede

Kerkük\'ten Petrol Sevkiyatı Tehlikede

Kerkük Valisi Necmettin Kerim, bölgeden geçen boru hattındaki tahribat nedeniyle günlük 300 bin varil petrol sevkiyatının zor olacağını söyledi.

07.12.2014 14:26

Kerkük Valisi Necmettin Kerim, merkezi Irak hükümetiyle, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki anlaşma kapsamında, Ocak 2015'ten itibaren Kerkük'ten günlük 300 bin varil petrol sevkiyatı kararının alındığını söyledi.

Ancak Kerkük'ten günlük 300 bin petrol ihraç edilmesinin çok zor olduğunu vurgulayan Kerim, "Çünkü Kuzey Petrol Şirketi'nin kontrolündeki boru hattının kapsamlı bir şekilde onarıma ihtiyacı var. Kuzey Petrol Şirketi, IŞİD saldırılarından önce de 300 bin varil petrol gönderemiyordu" ifadelerini kullandı.

Irak parlamentosunda 2014 bütçesinin kabul edilmemesinden dolayı Kerkük'ün petrol ihracatında payına düşen "varil başı bir doları" alamadığının altını çizen Kerim, " 2015 bütçesinin bir an önce parlamentoya sunulması ve onaylanması bizim için çok önemli. Yeni yılda varil başı satıştan Kerkük'e beş dolar verilecek" diye konuştu.

Kerim, IŞİD saldırıları sonrası Kuzey Petrol Şirketi sahalarından petrol sevkiyatı yapılamaması ve fiyatların düşmesi nedeniyle Irak bütçesinde açık oluştuğunu da hatırlatarak şöyle konuştu:

"Bu yüzden Ceyhan'a petrol pompalanması tüm Irak için çok önemlidir. Kürdistan'dan 250 bin, Kerkük'ten ihraç edilecek 300 bin varil petrol, bütçe açığının kapatılmasını sağlayacaktır. Bu aynı zamanda bütçeden Kerkük'e düşen payın artması anlamına geliyor. Biz Kerkük'te petro-dolar geliri üzerinden 500 binden fazla insanı sözleşmeli olarak çalıştırıyoruz. Bu insanlara ekmek kapısının kapanmasını istemiyoruz"

IŞİD tehlikesi

Kerkük'ün güneyindeki Kuzey Gaz Şirketi, Molla Abdullah Elektrik Santrali ve petrol kuyularının IŞİD'in tehdidi altında olduğunu söyleyen Kerim,  "Bu önemli yerlerin, IŞİD'ın tehdidi altında olduğunu saklayamayız. Çünkü IŞİD ile bu bölge arasında sadece birkaç kilometre var. Son iki hafta içinde özellikle bu hassas enerji sahalarının yakınında çatışmalar meydana geldi. Ancak Peşmerge, bölgeyi güvenlik kordonuna aldı. Bu konuda koalisyon güçlerinin de hava desteği var" ifadelerini kullandı.

Uzun pazarlıklar sonrası anlaşma

Irak Bakanlar Kurulu 2 Aralık'taki toplantısında merkezi Bağdat hükümeti ile Erbil arasında varılan "petrol ve bütçe paylaşımı" anlaşmasının onaylandığı açıklanmıştı.

Bakanlar Kurulu açıklamasında, Petrolün tüm Iraklılara ait olduğu ve IKBY'nin günlük 250 bin varil petrolü merkezi yönetime vereceği vurgulanarak, Bağdat yönetiminin günlük 300 bin varil Kerkük petrolünün IKBY'nin denetimindeki boru hattından ihraç edileceği ifade edilmişti.

Açıklamada, "Irak Kara Kuvvetleri'ne ayrılan bütçeden ülkenin güvenlik gücünün bir parçası olan Peşmerge güçlerine ödeme yapılacağı hususunda anlaşıldı" ifadeleri de yer almıştı.

Kaynak: AA

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Kerkük'ten Petrol Sevkiyatı Tehlikede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement