Keşan Saros Körfezi?nde Taş Ocakları Protesto Edildi - Son Dakika
Güncel

Keşan Saros Körfezi?nde Taş Ocakları Protesto Edildi

Keşan Saros Körfezi?nde Taş Ocakları Protesto Edildi

Saros Körfezi'nde taş ocakları protesto edildi Saros Körfezi'ne kıyısı bulunan Edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Mecidiye Köyü Sahili'ne, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından açılacak taş ocağıyla ilgili protesto eylemi gerçekleştirildi.

11.07.2015 18:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Saros Körfezi'nde taş ocakları protesto edildi

Saros Körfezi'ne kıyısı bulunan Edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Mecidiye Köyü Sahili'ne, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından açılacak taş ocağıyla ilgili protesto eylemi gerçekleştirildi.

Mecidiye Köyü Güzelleştirme Derneği tarafından Mecidiye Köyü Sahili'ne DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak kalker ocağı ve kırma, eleme tesisi projesi ile mevcut taş ocaklarını protesto etmek amacıyla eylem düzenlendi. Saat 15.00'te, Mecidiye Köyü Sahili Ayazmabayırı Tepesi Mevkii'nde başlayan eyleme CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Özcan, Edirne İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve köylüler katıldı. Protestoya katılanlar üzerlerinde 'Artık yeter köyümüzde taş ocağı istemiyoruz', 'Turizm bölgemizde taş ocağı istemiyoruz' ve 'Doğayı katletme, turizmi katletme' yazılı afiş ve dövizlerle kortej oluşturarak sloganlar eşliğinde yeni taş ocağının yapılacağı Mecidiye Köyü Sahili'ndeki Ayazmabayırı Tepesi Mevkii'ne yürüdü.

CHP MİLLETVEKİLİ BİRCAN: "DOĞA TAHRİBATI YAŞANIYOR"

Burada bir açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Mecidiye Köyü Sahili'nde taş ocakları nedeniyle bir doğa tahribatı yaşandığını ifade ederek, "Daha önce burada olan taş ocaklarının yanına ilaveten yeni bir ruhsat alanı verilmiş. Burası 2006 yılında 'Turizm geliştirme bölgesi' olarak ilan edilmiş bir yer. Turizm bölgesi olan hiçbir yere maden ruhsatı verilemez. Ama burada maalesef taş ocaklarını ÇED'ten çıkarıyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bununla hiç ilgilenmiyor, buraya 29 Nisan 2015 tarihinde ÇED raporsuz bir ruhsat veriliyor. Yine burada bin dönüme yakın bir yer tahrip edilecek. Saros Körfezi şu anda Türkiye'nin incisi. Mecidiye var, Erikli var. Gelişmekte olan turizm bölgesinde böyle bir tahribat yapılıyor. Bu tahribata 'dur' demek için köylü vatandaşlarımız ve çevreye duyarlı olan vatandaşlarımızın tamamı burada. Bizde onlara destek olma adına geldik. Ben Edirne milletvekili olarak bununla ilgili soru önergesi vereceğim. Ama çok zor çünkü ruhsat alınmış Ruhsatın iptali yönünde bir soru önergesi vereceğim" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI ÖZCAN: "YETER ARTIK BU KADARDA ÇEVREYE ZARAR VERMEYELİM"

Keşan Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Özcan da, Ramazan Ayı'nın ardından birçok insanın tatil yapmak üzere bölgeye geleceğini dile getirerek, şunları söyledi: "Taş ocaklarının doğaya yaptığı tahribatın haricinde mıcır yüklü kamyonların yüzlercesi her gün burada trafikte. Burası 2006 yılında 'Turizm geliştirme bölgesi' ilan edildi. Aradan 9 yıl geçti Turizm Bakanlığı 1/25 bin ölçekli planları bitiremediler. Burada ne olacağı hiç belli değil. Ocakların faaliyeti bir ara durduruldu ama tekrar faaliyete geçti. Bu sene yeni ocaklar açılmaya başlandı. Yeter artık bu kadarda çevreye zarar vermeyelim. Taş çıkaracağız ama dünyada başka ülkeler nasıl çıkarıyorsa bunu usturuplu yapmalıyız. Bu ocaklar gelecekte çevreyi tahrip etmiş şekilde bırakılıp gidecek. Burada tarihi kalıntılarda var. Biz bir hazinenin üzerinde oturuyoruz ama farkında değiliz"

Vatandaşlarda mevcut taş ocaklarının bölgeye ciddi zararlar verdiğini, yenilerinin açılmasıyla doğanın dengesiyle oynandığını savundu. Protesto, alkışlar ve ıslıklarla son buldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Keşan Saros Körfezi?nde Taş Ocakları Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement