"Keskin Burunlar" Suçlulara Geçit Vermiyor - Son Dakika
Yerel

"Keskin Burunlar" Suçlulara Geçit Vermiyor

Elazığ'da, Jandarma Komutanlığı bünyesindeki özel eğitimli köpekler, suça ve suçlulara, keskin koku alma yetenekleriyle fırsat vermiyor.

17.01.2015 11:24  Güncelleme: 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BESTAMİ BODRUK - Doğu ile batı illeri arasında geçiş konumunda bulunan Elazığ'da, İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan özel eğitimli köpekler, suça ve suçlulara karşı keskin koku alma yetenekleriyle fırsat vermiyor.

Merkezi Nevşehir'de bulunan Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı'nda eğitildikten sonra Elazığ'da görevlendirilen Cesur, Çivi, Adım (narkotik), Dobra (bomba arama), Atlet (mayın arama) ve Akben (iz takip) jandarmanın gücüne güç katıyor.

Sorumluları komutasında günlük olarak, spor, itaat, sosyalizasyon ve uygulama eğitimlerini aralıksız sürdüren köpekler operasyonlarda gösterdikleri başarılarla suçlulara geçit vermiyor.

Uyuşturucuya büyük darbe

Özellikle uyuşturucu ile mücadelede, İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda görev alan ve başarılı operasyonların gerçekleştirilmesine katkı sağlayan narkotik köpekleri Cesur, Çivi ve Adım uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası oldu.

Uyuşturucu satıcıları tarafından uyuşturucunun saklanması için denenen türlü türlü yöntem bu köpeklerin keskin koku alma yeteneği sayesinde her defasında boşa çıkıyor. Bu yöntemler arasında yer alan zeytin yağı, baharat, turşu, lahana, çocuk bezi ve hayvan yünü içerisinde gizleme gibi çabalar da Cesur, Çivi ve Adım'ı yanıltmaya yetmiyor.

Geçen yıl Palu kırsalında düzenlenen 2 büyük operasyonun da aralarında yer aldığı 330 ev, arazi, araç ve yol aramasında 3 ton esrar ve esrar yapımında kullanılan 50 tonun üzerinde kenevir bitkisi ele geçirilerek, imha edildi.

Tepkiler farklı amaç aynı

Sorumlu personelle adeta bir oyun havasında gerçekleştirilen uygulamalarda 'keskin burunlar' branşlarına göre arama yapıyor.

Narkotik köpekleri tespit ettikleri uyuşturucu maddenin bulunduğu yeri kazarken, bomba ve mayın arama köpekleri patlayıcı maddenin başında adeta nöbete durarak, jandarmayı uyarıyor.

Verilen komutları harfiyen uygulayan köpekler, verilen eğitimlerle sürekli göreve hazır tutuluyor. - Elazığ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Keskin Burunlar' Suçlulara Geçit Vermiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement