Kış Yaklaştı, Buzlu Yollar İçin Kaya Tuzu Stoğu Başladı - Son Dakika
Yerel

Kış Yaklaştı, Buzlu Yollar İçin Kaya Tuzu Stoğu Başladı

Kış Yaklaştı, Buzlu Yollar İçin Kaya Tuzu Stoğu Başladı

Çankırı'da Tuz Mağarasından çıkarılan ve yollardaki buzlanma çalışmalarında kullanılan kaya tuzu, belediyelerden kışın gelecek talepleri karşılayabilmek için depolanıyor.

28.10.2014 11:14  Güncelleme: 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve yollardaki buzlanma çalışmalarında kullanılan kaya tuzu, belediyelerden kışın gelecek talepleri karşılayabilmek için depolanmaya başlandı.

Sofraların ana unsurlarından biri olmasının yanı sıra endüstri ve sağlık sektörü gibi geniş kullanım alanı bulunan kaya tuzu, kışın yerel yönetimlerin buzlanma çalışmalarında da en çok tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor.

Önemli rezerve sahip Çankırı'da yerin 150 metre altından çıkarılan kaya tuzu, fabrikada işlenmesinin ardından talep eden belediyelerin yanı sıra Karayolları ekiplerine gönderiliyor.

Tuz fabrikası müdürü Hasan Akgüç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç yıl önce hem Avrupa'da hem de Türkiye'de çok sert bir kış yaşandığını, bunun da tuza olan talebi artırdığını söyledi.

Yurt dışından da talepler aldıklarını ancak karşılayamadıklarını anlatan Akgüç, "Bunun üzerine Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile yaklaşık 1,5 milyon liralık proje hazırladık. Yol tuzu üretim tesisimizi hayat geçirdik. Bu tesis sayesinde ciddi bir potansiyele kavuştuk" dedi.

Akgüç, yıllık 300-350 bin ton civarında tuz ürettiklerini, bunun 150 bin tonunu fabrikada gıda, sağlık ve sanayi sektöründe kullanılmak üzere işlediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Geriye kalan kısmının bir bölümünü hayvan yalama tuzu olarak pazarlıyoruz. Diğer bölümü ise karayolarında  yol tuzu olarak kullanılıyor. Kaya tuzu, göl tuzuna göre daha yavaş eridiğinden buz çözücü özelliği daha uzun süre etkili oluyor. Türkiye'nin karayollarında karla mücadele için yıllık yaklaşık 100 bin ton yol tuzuna ihtiyacı var. Bu rakam bizim üretim kabiliyetimizin çok altındadır. Türkiye'nin karla mücadele için ihtiyaç duyduğu tuzun tamamını madenimizden üretebiliyoruz. Kış hazırlıkları kapsamında şu anda depomuzda 15 bin tonluk yol tuzu var. Üretimimize devam ediyoruz, tüm taleplere cevap verebiliriz." - Çankırı

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kış Yaklaştı, Buzlu Yollar İçin Kaya Tuzu Stoğu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement