Kışanak: Kimse, Soframa Koyacak Aşım Yok, Dememeli - Son Dakika
Güncel

Kışanak: Kimse, Soframa Koyacak Aşım Yok, Dememeli

Kışanak: Kimse, Soframa Koyacak Aşım Yok, Dememeli

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, yerel yönetimler olarak kendilerinin de yoksulluk konusunda misyon yüklendiğini söyledi.

10.01.2015 00:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği arasında, belediyenin derneğe düzenli aynî yardımını içeren 4 yıllık bir protokol imzalandı.

Derneğin Genel Başkanı A. Selçuk Mızraklı ve Genel Sekreteri M. Şerif Camcı, imzalanacak protokol nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'yı ziyaret etti. Ziyarette Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari de hazır bulundu.

Sarmaşık Herkesin Güvenini Kazandı

Sarmaşık Derneği Genel Başkanın A. Selçuk Mızraklı, yerel yönetimlerden gelen aynî yardımların dernekleri aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını hatırlatarak, "Bu protokolle, daha iyi bir planlamayla çalışmalar sürdürülecek" dedi. Sarmaşık Derneği'nin Diyarbakır'da herkesin güvenini kazandığını belirten Mızraklı, aynı zamanda uluslararası platformlarda da model yaratmış bir dernek olduklarını ifade etti.

Diyarbakır'da binlerce yoksul aileye, Şengal'den gelenlerin de eklendiğini hatırlatan Mızraklı, "Bütün bu tablo yükümüzün daha da arttığını gösteriyor. Ama Büyükşehir Belediyesi'ni her zaman olduğu gibi yanımızda görmek, birlikte iş birliği protokolleriyle bu süreci zenginleştirmek inancımızı bir kez daha pekiştiriyor. Katkılarınızdan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu. Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri M. Şerif Camcı da Diyarbakır'ın tüm bileşenleri ile bir araya gelerek neler yapılabileceğine dair çareler aramaya çalıştıklarını söyledi.

Vicdan, Sorumluluk, Profesyonellik

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Sarmaşık Derneği'nin etkili, güvenilir, kendini kanıtlamış bir dernek olması için büyük bir öz veriyle çalışan herkese teşekkür etti. Sarmaşık Derneği'nin vicdan ve sorumluluk duyguları ile hareket eden ve profesyonel çalışma ilkeleri ile donatılmış bir kurum olduğuna dikkat çeken Kışanak, "Sizler, ortaya koyduğunuz çabayla, emekle, özveriyle bizlere güven verdiniz. Bu vesileyle bize de gönül rahatlığı ile imkanlarımızı teslim edebiliriz" dedi.

Beslenmek Temel Yaşam Hakkıdır

Yoksulluğun kapitalizmin ürettiği en büyük problem olduğunu ifade eden Kışanak, yaratılan değerlerin ve ihtiyaçların eşit paylaşılmadığını, gıda yoksulluğunun bunun en somut göstergesi olduğunu söyledi. Kışanak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Beslenmek, insanın en vazgeçilmez, en temel yaşam hakkıdır. Elbette insanların eğitim, sağlık, kültürel hakları da var. Bunların her biri son derece kıymetli haklar. Ancak hiçbiri varlığının ortadan kalkması durumunda yaşam hakkını da ortadan kaldırmıyor. Ancak gıda yoksulluğu gerçekten yaşam hakkını ortadan kaldıran türden bir yoksulluktur ve bunun önüne geçebilecek önlemler alınması gerekmektedir" dedi.

Belediyeler de Sorumluluk Sahibidir

Sarmaşık Derneği'nin gıda çalışmalarını insanlık adına yapılmış çalışmalar olması nedeniyle çok önemli ve değerli bulduğunu ifade eden Kışanak, yerel yönetimler olarak kendilerinin de bu konuda misyon yüklendiğini kaydetti. "Bu şehirde hiç kimse, soframa koyacak bir kaşık aşım yok, dememeli. Biz bunu temin etmeliyiz. Yani insanların beslenme ihtiyacını karşılayabilecek imkanları mutlaka yaratmalıyız" şeklinde konuşan Kışanak, insanların beslenme sorununu gidermenin belediyenin de görevi ve sorumluğu olduğunu belirtti.

Kentte 25 Bin İnsan Sofrasına Bir Kap Yemek Koyamıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı aracılığı ile kentteki yoksullukla ilgili çalışmalar yaptığını hatırlatan Kışanak, Kobané, Şengal ve Rojava'da yaşanan savaş nedeniyle göç etmek zorunda kalan insanlara yönelik yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söyledi. Kışanak, Sarmaşık Derneği'nin Gıda Bankası'na destek olmanın özel ve ayrı bir yere tekabül ettiğini ifade ederek, "Çünkü biliyoruz ki bu kategoride destekleme ihtiyacı duyulan 4 bin 700 aile var. Bu rakam aile büyüklüğü ortalama 5 kişiden hesaplandığında 20-25 binlik bir nüfusa tekabül ediyor. Demek ki 25 bin insan sofrasına bir kap yemek koyamayacak durumda. Bu hiçbir şekilde kabul edebilecek bir durum" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sarmaşık Derneği arasında imzalanacak protokolün yasalar çerçevesinde yapıldığına dikkat çeken Kışanak, önümüzdeki 4 yılı kapsayan bu protokol aracılığıyla katkılarını sunacaklarını söyledi.

Sarmaşık Bir İhtiyaçtan Doğdu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, "Her kurum ihtiyaçtan doğar. Sarmaşık Derneği de kentin derin sorunlarından biri olan yoksulluk sorununa çözüm yolları bulmak gibi bir ihtiyaçtan doğdu. Ağır bir yükümlülüğü var" diyerek konuşmasına başladı.

Yaşamın devamı için beslenme ihtiyacının şart olduğunu ifade eden Anlı, "Beslenme olmadan insan olarak yaşamını sürdüremez, aile olamaz, kentler oluşamaz" dedi. Anlı, Sarmaşık Derneği'nin Diyarbakır ve Bölge için örnek bir kurum olduğunu, uluslararası arenada tanınan bir hale geldiğini söyledi.

Dünyaya Model Olabilecek Kurumlar Oluşturuyoruz

Sarmaşık Derneği'nin özellikle Şengal ve Kobanî'den sonra yaşananlardan sonra ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydeden Anlı, "Biz gördük ki, bu gelecek için çok gerekli bir şey. Bu bağlamda biz uluslararası bir kurum oluşturmalıyız. Kürt halkı artık hem Ortadoğu'da hem de dünyada her alanda model olabilecek kendi kurumlarını kuruyor" diye konuştu.

Anlı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Öyle görülüyor ki, göç ve yoksulluk gelecekte de yaşamımızda olacak, dolayısıyla Sarmaşık derneği her alanda kurumsallaşmalı ve kendisini geliştirmelidir. Biz artık dışarıya ihtiyaç duymadan, kendi öz gücümüzle kurumlaşmalıyız ki, bence biz bu noktada önemli bir aşama elde etmiş bulunmaktayız. Temel amacız, bu kentte bir çocuktan yaşlıya kadar hiç kimsenin akşam aç karınla yatağına yatmayacak düzeye gelmesidir."

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi ve Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği arasında, belediyenin derneğe düzenli aynî yardımını içeren 4 yıllık bir protokol imzalandı. İmzalar sonrasında Eş Başkanlar Kışanak ve Anlı "Hayırlı olsun" dileklerini ilettiler.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kışanak: Kimse, Soframa Koyacak Aşım Yok, Dememeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement