Kışanak'tan Özgecan Yorumu - Son Dakika
Güncel

Kışanak'tan Özgecan Yorumu

Kışanak\'tan Özgecan Yorumu

Mersin’de katledilen üniversite öğrenci Özgecan Aslan’ın ölümüyle ilgili konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, şimdiye kadar sürekli kadına ne yapması gerektiğini ve nasıl yaşaması gerektiğini tarif edenlerin artık susmaları gerektiğini dile getirerek, “Özgecan’ın katledilmesinden sonra söylenen sözleri çok samimi bulmuyoruz.

16.02.2015 14:10

Mersin'de katledilen üniversite öğrenci Özgecan Aslan'ın ölümüyle ilgili konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, şimdiye kadar sürekli kadına ne yapması gerektiğini ve nasıl yaşaması gerektiğini tarif edenlerin artık susmaları gerektiğini dile getirerek, "Özgecan'ın katledilmesinden sonra söylenen sözleri çok samimi bulmuyoruz. Eğer gerçekten yürekleri yanıyorsa, gerçekten kadınların tecavüze uğramalarını yanlış buluyorlarsa, artık kadınlara değil bu canavarlaşmış hislerle donatılmış erkekliğe 'dur' demeleri lazım" dedi.

Diyarbakır'da kuruluşunu ilan eden 'IŞİD Tarafından Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platform Girişimi' toplantısında konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Mersin'de öldürülen Özgecan Arslan ve kadın cinayetleriyle ilgili konuştu. Konuşmasının başında Özgecan'ın katledilmesini lanetlediğini ifade eden Kışanak, kadınlar olarak, Özgecan'ların yaşaması için, bir daha bu tür katliamların yaşanmaması için birlikte mücadele etmenin ne kadar gerekli olduğunu dikkat çekerek, Özgecan'ın katledilmesinden sonra ortaya çıkan özellikle kadınların tepkisi ve duruşu son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. Bunun bir dönüm noktası olabileceğini anlatan Kışanak, "Biz kadınlar hep beraber, sokaklara çıkıp, isyan edip, artık yeter diyen bir tutumu alarak artık kadınlara yönelik cinayet ve saldırıları durdurabiliriz. Şimdiye kadar sürekli kadına ne yapması gerektiğini ve nasıl yaşaması gerektiğini tarif edenler artık susmalılar. Eğer birine nasıl yaşaması tarif etmek gerekiyorsa o da erkeklik zihniyetidir. Kamu gücünü elinde bulunduranlar, yönetim yetkisini elinde bulunduranlar, kamuoyu oluşturma imkanına sahip olanlar, topluma rol ve model olanlar, toplumu yönlendirenler lütfen artık kadınlara nasıl yaşamaları, ne yapmaları, nasıl giyinmeleri konusunda bir tek cümle dahi söylemesinler, duymak istemiyoruz. Bu kadar kışkırtılmış, canavarca hislerle donatılmış erkeklik saldırganlığı ortalıkta dolaşırken, kadını terbiye etme yaklaşımından vazgeçsinler. Terbiye etmek istiyorlarsa, canavarlaşmış erkekliği terbiye etsinler. Bu şişirtilmiş ve canavarlaşmış erkeklik haline 'dur' diyen bir ses duymak istiyoruz" diye konuştu.

"GERÇEKTEN KADINLARIN TECAVÜZE UĞRAMALARINI YANLIŞ BULUYORLARSA, ARTIK KADINLARA DEĞİL BU CANAVARLAŞMIŞ HİSLERLE DONATILMIŞ ERKEKLİĞE DUR DEMELERİ LAZIM"

Özgecan'ın katledilmesinden sonra söylenen sözleri çok samimi bulmadığını dile getiren Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğer gerçekten yürekleri yanıyorsa, gerçekten kadınların tecavüze uğramalarını yanlış buluyorlarsa, artık kadınlara değil bu canavarlaşmış hislerle donatılmış erkekliğe dur demeleri lazım. Artık kadınların yakasını bıraksınlar. Yakasından tutunması gereken biri varsa Özgecan'ı ve başka kadın cinayetlerini işleyen katillerdir ve canavarlaşmış erkeklik duygusudur. Kaba gücüyle elindeki imkanlarla, kadını zayıf gören, kendisiyle eşit görmeyen, kendisine biat etmesi gerektiğini düşünen erkeklik zihniyetine karşı bir tutum alsınlar. Bunu yapmadıkları sürece, kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanmadıkları sürece döktükleri timsah gözyaşı ötesine gitmez."

"KADINA YÖNELİK ŞİDDET KONUSUNDA BELEDİYEMİZ PERSONELİYLE İLGİLİ ALDIĞIMIZ ÇEŞİTLİ KARARLAR VAR"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kadına yönelik şiddet uygulayan belediye personeline çeşitli cezalar verdiklerini aktaran Kışanak, "Kadınlara yönelik bütün saldırıları, tehdit altındaki bütün kadınları desteklemek ve saldırıları önlemek için bir mücadele girişimi başlatıyoruz. IŞİD'in saldırılarında pazarda satılan kadınları korumak onları özgürlükle buluşturmak için bir mücadele birimi kuruyoruz. Yerel yönetimlerimiz de bu girişimin bir parçasıdır. Hayatın hangi alanında kadına yönelik saldırı varsa onun karşısında durmak bizim görevimizdir. Kadınların özgürlüğü için mücadele etme sözü verdik. O nedenle yerel yönetimlerimiz bu girişimin bir parçasıdır. Kadına yönelik şiddet konusunda belediyemiz personeliyle ilgili aldığımız çeşitli kararlar var. Çok sert önlemlerimiz var. Bu önlemlerimiz toplu sözleşme metinlerine de yer alıyor. Kadının beyanını esas alarak, kadına yönelik bir şiddet söz konusuysa çalışan erkeğin maaşının tamamını kadına vermek ve kadına aile içerisinde güvenli bir yaşama kavuşturmak belediyelerimiz girişmeleri devam ediyor. Şimdiye kadar çok sınırlı bazı durumlar söz konusu oldu" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kışanak'tan Özgecan Yorumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement