Kocaeli'nin Dünya Şampiyonu 'Bizimköy' Projesi, Örnek Oldu - Son Dakika
Güncel

Kocaeli'nin Dünya Şampiyonu 'Bizimköy' Projesi, Örnek Oldu

Kocaeli\'nin Dünya Şampiyonu \'Bizimköy\' Projesi, Örnek Oldu

Kocaeli'nin dünya şampiyonu 'Bizimköy' projesi, örnek oldu Uluslararası Ticaret Odası (ICC) bünyesindeki Dünya Odalar Federasyonu'nun düzenlediği proje yarışmasında dünya birinciliğini kazanan Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) engellilere istihdam sağlamaya yönelik 'Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi' sosyal sorumluluk projesi, birçok ülkeye örnek oldu.

24.06.2015 12:47

Kocaeli'nin dünya şampiyonu 'Bizimköy' projesi, örnek oldu

Uluslararası Ticaret Odası (ICC) bünyesindeki Dünya Odalar Federasyonu'nun düzenlediği proje yarışmasında dünya birinciliğini kazanan Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) engellilere istihdam sağlamaya yönelik 'Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi' sosyal sorumluluk projesi, birçok ülkeye örnek oldu. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası'nın sosyal sorumluluk projesi olan ve şu anda 71 engellinin çalıştığı Bizimköy Engelliler Merkezi Projesi, Dünya Odalararası Federasyonu'nun istihdama yönelik proje yarışmasına katıldı. Aylar önce yapılan elemelerde 5 ülkeyle birlikte finale kaldı. Aralarında istihdama yönelik 50 milyar dolar gibi çok büyük rakamlarla yapılan yatırım yapan ülkelerin projeleri de olmasına rağmen, 38 ülkeden oluşan jüri üyeleri Bizimköy Engelliler Merkezi Projesi'ni dünya birincili ilan etti. Birincilik ödülü de 10 gün önce İtalya'nın Torino kentinde gerçekleştirilen törende açıklandı. Ancak Türkiye'de genel seçim atmosferi etkisi nedeniyle bu dünya birinciliği fazla gündeme gelmedi.

AB ÜLKELERİNE DE ÖRNEK OLDU

Şu anda AB ülkeleri dahil birçok ülkede engellilere yönelik Bizimköy Projesi'nin konuşulduğunu, birçok ülkenin bunu örnek alıp kendilerinden bilgi istediğini söyleyen Kocaeli sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şöyle devam etti:

"Bizim köy projemiz 2006 yılında Avrupa Birliği finansmanıyla yapılan engellilerin üretime katılması noktasında önemli çabalar sarfeden bir projeydi. Biz son dönemde bir hayli başarılar elde ettik. Son geldiğimiz noktada 71 engelliye iş verir hale geldik. Bu engellilerin minimum engel oranı yüzde 40 ve ayrıca 18-19 arkadaşımız zihinsel engelli olmasına rağmen çok başarılı bir proje. Biz geçen sene bu zamanlar odaların kendi arasında Dünya Odalar Federasyonu arasında düzenlenen yarışmaya katılma kararı aldık. Bu karar çerçevesinde başvurularımızı yaptık. 39 ülkeden bu projeye toplamda 79 proje katıldı. Biz iki ay önce ilk 5'e girdiğimizi öğrendik. Geçen hafta da Torino'da kısa bir film gösterisi ardından da yaptığımız çalışmaları gösteren yaklaşık 10 dakikalık bir sunum yaptık. Sunum sonrasının bir gün sonrasında gala yemeğinde galipler açıklandı. Biz o yemek sonrasında Dünya birincisi olduğumuzu öğrendik."

EN İŞİ İŞ YARATMA KATEGORİSİ

Açıklamasında, "Bizim başvurumuz engellilerin olduğu bir dal değildi. Bizimki 'en iyi iş yaratma' kategorisindeydi. Yarattığımız bu 71 engelliye iş dünya bazında da çok önemli hale geldi. Öncelikle ülkemizde güçlü sanayinin olduğu bölgelerde bir defa bizim projemizin yaygınlaşmasını istiyoruz." diyen Zeytinoğlu, ihtracata yönemlik tekstil üretimi de yapılan Bizimköy Engelliler Merkezi'ne bu yıl 20 kişi daha alınacağını, önümüzdeki yıl da çalışan engelli sayısının 130'a çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli'nin Dünya Şampiyonu 'Bizimköy' Projesi, Örnek Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement