Kocaeli Valisi: Afetleri Kayıpsız Atlatmak İçin Zihinsel Dönüşüm Lazım - Son Dakika
Güncel

Kocaeli Valisi: Afetleri Kayıpsız Atlatmak İçin Zihinsel Dönüşüm Lazım

Kocaeli Valisi: Afetleri Kayıpsız Atlatmak İçin Zihinsel Dönüşüm Lazım

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu depremin felakete dönüşmemesi için eğitim ve denetimin şart olduğunu söyledi.

12.11.2015 14:15  Güncelleme: 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu depremin felakete dönüşmemesi için eğitim ve denetimin şart olduğunu belirterek, "Afet ve felaketleri en az zararla, hatta kayıpsız atlatmak için dönüşüm lazım. Zihinsel dönüşüm gerçekleştirmek lazım" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Şubesi'nce düzenlenen "Deprem Gerçeği ve Kentleşme" çalıştayı Kocaeli Ticaret Odası'nın konferans salonunda yapıldı. Çalıştaya Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Prof. Dr Mustafa Erdik, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Şerif Barış, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

ÖNCE ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM GEREKLİ

Vali Güzeloğlu afetleri en az zararla atlatmak için dönüşümün yapılması gerektiğini söylerek, "Büyük deprem felaketinde hayatını kaybeden deprem şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Afet ve felaketleri en az zararla, hatta kayıpsız atlatmak için dönüşüm lazım. Zihinsel dönüşüm gerçekleştirmek lazım. Bakış ve anlayışımızı değiştirmemiz lazım. Kentsel dönüşüm çok önemli. Bunun da yolu eğitimden geçiyor. Çocuklardan başlayarak depremde bir bireyin nasıl yaklaşmasını anlatan o çalışmalardan başlayarak deprem ve depremle ilgili sürecin yönetilmesinin eğitimini vereceğiz. Depremi unutmadan sıklıkla tekrarlayacağız" dedi.

EĞİTİM VE DENETİM YAPILMALI

Depremin felakete dönüşmemesi için eğitim ve denetimin şart olduğunu ifade eden Vali Güzeloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Depremin afet kısmının felakete dönüşmemesi için ilk olarak eğitim gerekiyor. Deprem bilinciyle ilgili eğitimler şart. İkinci temel kavram da denetim. O denetim de kesinlikle tavizsiz ve aksaksız yapılmak zorunda. Bina, parsel ve ada bazında üzerinde durulmalı. Yerel yönetimlerimizin katkısı, vatandaşlarımızın desteğiyle kısa zamanda gerçekleşmesine katkı verecektir. Bazı yasal ve yapısal reformlar gerekli. Yargı sürecinden kaynaklanan süreçler kesinlikle giderilmeli. Bizim kentlilik bilinci içerisinde yaklaşmamız gerekiyor"

DEPREMİ FELAKETE DÖNÜŞTÜREN İNSANDIR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu deprem gerçeğine göre binaların yapılmaması nedeniyle depremin felakete dönüştüğünü açıklayarak, "Depremi felakete dönüştüren bizzat insanın kendisidir. Deprem tabi felaketlerin en hafiflerinden biridir. Biz deprem gerçeğine göre binalarımızı yapmadığımız için deprem felakete dönüştü. Marmara Depremi'nde ölen bir kişi biliyorum, yer yarıldı adam içine düştü. Diğer vefat edenler enkaz altında yaşamlarını yitirdi. Bütün stok binalarımızı gözden geçirmeliyiz. Kocaeli'de de bu binalar yüzde 100 gözden geçirilmedi. Plansız ruhsatsız yapı yapan belediye başkanlarını uyardım. Sonra savcılığa suç duyurusunda bulundum. Ondan sonra işi çok daha ciddiye aldılar. Artık, Kocaeli il sınırlarımızda plansız alanımız yok" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli Valisi: Afetleri Kayıpsız Atlatmak İçin Zihinsel Dönüşüm Lazım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement