Kubbede Restorasyon Başladı - Son Dakika
Yerel

Kubbede Restorasyon Başladı

Kubbede Restorasyon Başladı

Diyarbakır'ın Çermik İlçesinin en önemli tarihi mekanlarından olan Saray Hamamı Mayıs ayına kadar tamamlanacak.

16.04.2016 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Çermik İlçesinin en önemli tarihi mekanlarından olan Saray Hamamı Mayıs ayına kadar tamamlanacak. Yeniden çalışmalara başlanan tarihi mekanın kubbesinde restorasyona başlanırken, dış duvar da Horasan harcıyla dolduruluyor.

Çermik İlçesinin turizmine yönelik Kültür Merkezi olarak hizmet vermesi planlanan Saray hamamında, hava koşulları nedeniyle verilen aradan sonra restorasyon çalışmaları yeniden başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde yeniden çalışmalara başlanan tarihi yapıda, dinlenme alanları ve sergi yerleri olacak.

Restorasyonu gerçekleştiren yüklenici firma yetkilisi Mehmet Kurt, Saray hamamında öncelikle yağıştan yapıyı korumak için damın üstünün açıldığını, kubbe üstündeki kiremitlerin ve duvar derzlerin söküldüğünü ve yıkandığını belirtti. Tarihi yapının temizlenip yıkanan damın üzerinin horasan harcı tabir edilen harçla yalıtımının daha önce tamamlandığını ve ikinci kez horasan harcı ile şap döküldüğünü, dış duvarların derzinin tekrar yapılarak tamamlandığını bildiren Temsilci Kurt, şöyle konuştu;

"Hamamın içerisindeki bütün işlemeli taşlar sıcak suyla temizlenmeye başlanarak orijinal haline getiriliyor. Temizlenen taşların bir bölümü yerleştirilerek kubbelerin kemerleri tamamlandı, eksik olan veya kırık olan taşlar da yine bazalt taşı ile tamamlanarak orijinal hali ortaya çıkarıldı. Yine kurnalar yerinde temizlenip korunacak. Şu anda hamamın içinde ince sıvayı tamamladık ve ikinci kat sıva için çalışmaları sürdürüyoruz. Hamamın içerisinde horasan harcı kullanılarak derzleri yapacağız. İçeride çalışmalar sürerken aynı zamanda dışarıda da çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Çalışmalar kapsamında taşlar temizlenerek, aradaki boşluklar horasan harcı ile doldurularak, aslına uygun hale getiriliyor. İnşaat işlerinin tamamlanmasının ardından dış kapı ve pencereler yeniden ahşap yapılacak."

Ana kubbenin kafeterya ve dinlenme alanı olarak kullanılması planlanan hamamın, loca bölümlerinde Çermik ilçesine özgü el işleri ve motiflerinin bulunduğu ürünler satılacak, sergi salonu olarak kullanılabilecek. Saray hamamının hizmete açılması ile ilçemizin turizm alanında daha fazla pay aşması hedefleniyor.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Kubbede Restorasyon Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement