Kurbana Zam Yok Dediler Ama Fiyatlar Yüzde 37 Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Kurbana Zam Yok Dediler Ama Fiyatlar Yüzde 37 Arttı

Kurbana Zam Yok Dediler Ama Fiyatlar Yüzde 37 Arttı

Kurbanlık fiyatları bu yıl cep yakacak. Sığır Yetiştiricileri Birliği, "Küçükbaş geçen yıl 600 liraydı, bu sene de aynı, fiyat değişmez" dedi ama fiyatlar yüzde 37 arttı.

21.08.2015 10:22  Güncelleme: 10:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırmızı ete bir yıl içinde yüzde 37 oranında zam gelince Kurban Bayramı'nda kurban kesme niyetinde olan vatandaş kara kara düşünmeye başladı. Geçen yıl 12-13 lira seviyesinde olan canlı hayvan fiyatlarının bu yıl 15-16 liraya çıkması nedeniyle kurbanlık fiyatlarının bu yıl cep yakacak.

Kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısının yeterli olmasına karşın, et fiyatlarının aşırı yükselmiş olması kurbanlık fiyatlarına da yansıyacak. Geçen yıl kasapta 29 liraya satılan kıyma bu yıl 40 liraya, 35 lira olan kuzu eti de 45 liraya dayanınca, kurbanlık fiyatlarının da bu oranda artacak.

YÜZDE 23 ZAMLI

Geçen yıl 12-13 lira seviyesinde olan canlı hayvan fiyatları bir yıl içinde yüzde 23 zamlanarak 15-16 liraya yükseldi.
250 kiloluk bir dana geçen yıl Kurban Bayramı öncesinde 3 bin 250 liraya satılırken, yapılan zamdan sonra önümüzdeki Kurban Bayramı'nda en az 4 bin liraya satılacak. 350 kiloluk bir dananın fiyatı ise 5 bin 600 liradan aşağı inmeyecek.
500 kiloluk bir boğanın fiyatı da en az 8 bin liradan başlayacak. Pazarlığa bağlı olarak fiyatlar daha da yükseğe çekilebilecek.

KESİMHANE FİYATI 25 TL

Etin kilosu kesimhanede bile 25 liraya ulaşmış durumda. Geçen yıl kesimhanede 20 lira olan dana etinin fiyatı bu yıl 25 liraya vurdu. Kuzu etinin fiyatı da 20 liradan 22.5 liraya yükseldi.
2013 yılı Kurban Bayramı öncesinde kesimhanede 16 lira olan dana etinin fiyatı, 2014 Kurban Bayramı öncesinde 20 liraya, bu yıl ise 25 liraya çıktı.

'KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK YİNA 600 TL'

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Güzel, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, kurbanlık küçükbaş hayvan fiyatını açıkladı. Güzel, "Geçen yıl küçükbaş hayvanın fiyatı ortalama 600 liraydı, bu sene de aynı. Bundan sonra da böyle devam edecek çünkü piyasada yeteri kadar hayvanımız mevcut" dedi.
Her Kurban Bayramı öncesinde birilerinin piyasaya çıkıp, 'fiyatlar artacak' ve 'kurbanlık bulamayacağız' gibi söylemlerle 'hayvan tacirliği' yaptığını kaydeden Güzel, "Bu, suni bir gündemdir. Her Kurban Bayramı'ndan önce piyasaya çıkıp birileri böyle şeyler yapıyor ama su yatağını bulur, sabretmemiz lazım" diye konuştu.
Hayvanların şu an meralarda olduğunu aktaran Güzel, fiyatların tahmin edildiği gibi yükselmeyeceğini söyledi.

BU YIL 3 MİLYON KURBAN KESİLECEK

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılı Kurban Bayramı'nda 852 bin büyükbaş, 2 milyon 332 bin küçükbaş kurban edildiğini, 2014 Kurban Bayramı'nda ise 1 milyon 207 bin büyükbaş, 3 milyon 646 bin de küçükbaş olmak üzere toplam 4 milyon 853 bin hayvanın kurban pazarına indirildiğini söyledi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, bu yıl Kurban Bayramı arzında yaklaşık 3 milyon kesimin olacağını öngördüklerini, geçen yıl bu rakamın büyükbaş için 850 bin, küçükbaş için 2.5 milyon civarında olduğunu hatırlattı. (Kaynak:Milliyet)

Son Dakika Ekonomi Kurbana Zam Yok Dediler Ama Fiyatlar Yüzde 37 Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • lol: 80 milyonluk ulkede 4 milyon kurban kesimi yapiliyor. Hadi ortaklar falan olsa tabi yine az biz bu yilda kesemeyecegiz anlasilan. 30 0 Yanıtla
  • Vatansever : Kurban kesmek ne demek ? Bir cana kiyiyorsunuz yazik deyilmi onlara göz göre, göre kactane cana kiyiyorsunuz. Kaza gecirdim kurban adak olsun, amaliyat oldum kurban adak olsun, her isteyine bir kurban adak yap kendi canin icin baska cana kiy onun sucu ne? Adak yerine cocuk yurtlarindaki cocuklara kiyafet alin daha sevap 1 16 Yanıtla
    bir dost: vatan sever sana hiç yakışmamış bu isim yediğin köfteler kebablar tarlandamı yetişiyor dinimiz gereği kurban kesiliyor amaç et yemek değil allah rızası 0 0
  • 36 kars: Siz almayın bayrama bir hafta kala satıcılar Tıpış tıpış ucuza satacak merak etmeyin 13 2 Yanıtla
  • Memurlar: 100 zamla alirlar kurbani artik.. 1 13 Yanıtla
  • Tim: Zaten millet kredi kartıyla borçla kesiyor.borçla kurban olmaz. 13 1 Yanıtla
    ups: Olur bir yil icindeodemek kaydiyla kesilirse olur lakin bir yili gecerse olmuyor 1 0
  • Owl: ALLAH yedirtmesin inşALLAH o fırsatçılara...!!! 12 0 Yanıtla
  • OLMASI GEREKEN: Akkoyunların oldugu yerde zam olmaz mı? Olur tabi kide 3 8 Yanıtla
  • dikici: ulan şu kurban keşke yüzde 500 artsa ne iyi olur. 8 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement