Kurtlar Yabanileşmeden Doğaya Bırakılmayacak - Son Dakika
Güncel

Kurtlar Yabanileşmeden Doğaya Bırakılmayacak

Kurtlar Yabanileşmeden Doğaya Bırakılmayacak

Afyonkarahisar'da bir vatandaşın yaklaşık 1.5 yıl önce yavruyken bulduğu 2 kurdun, yabanileşme sürecini tamamlamadıkları için doğaya salınmasından şimdilik vazgeçildi.

14.03.2015 12:49  Güncelleme: 15:36

Afyonkarahisar'da bir vatandaşın yaklaşık 1.5 yıl önce yavruyken bulduğu ve yabanileştirilmesi için Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen 2 kurdun yabanileşme sürecini tamamlamamaları nedeniyle doğaya salınmasına şimdilik izin verilmedi.

YABANİLEŞMELERİ İÇİN ÖZEL BİR ALANA KONULDU

Afyonkarahisar'ın İhsaniye İlçesi'nde bir vatandaşın bularak evinde bir süre beslediği 2 yavru kurt, Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü tarafından muayene edilip beslendikten sonra doğaya salınmaları amacıyla Burdur'un Karakent Köyü'ndeki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Hastalıkları tedavi edilen dişi ve erkek 2 kurt, yabanileşmeleri için tel örgülerle çevrili özel bir alana konuldu.

"BU HALDE DOĞAYA SALINMALARI DOĞRU DEĞİL"

Dişi olanının çok hızlı şekilde yabanileştiğini, erkek olanının da 2 ay öncesine kadar yabanileşmeye başladığını belirten Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca:

"Tam 'yabanileştiler doğaya bırakacağız' derken, 10 gün önce neden olduğunu bilmediğim şekilde insanlardan yiyecek beklemeye başladılar. Halbuki önlerinde sürekli yiyecek vardı. Karınları tok olmasına rağmen insanlardan yiyecek istemeye başladılar. Bizimle oynamaya başladılar. Dişi kurt da yiyecek istemeye başladı. Bu halde doğaya salınmalarının doğru olacağı kanısında değilim. Biz ne kadar onları insanlardan uzak tutmaya çalışsak da yabanileştirmek için uğraşsak da yanlarına hiç yaklaşmasak da küçükken evcilleştirilmiş olmaları artık önümüzdeki süreçte çok zor yabanileşeceklerini gösteriyor" dedi.

"FAYDADAN ÇOK ZARAR VEREBİLİRİZ"

Kurtları bahar aylarında doğaya salma düşüncelerini bu nedenle askıya aldıklarını vurgulayan Öztürk Sarıca, "Doğaya salmamız durumunda onlara faydadan çok zarar verebiliriz. İnsanlara ve doğaya zarar verebiliriz. Çünkü kurtlar bırakıldıkları yerlerde insanlara yakın davranıp yiyecek istemeye başlarlar, evcil hayvanlara saldırmaya başlarlar" diye konuştu.

EĞİTİMDE KULLANILACAKLAR

Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şubesi yetkilileriyle yaptığı görüşme sonucunda kurtların tamamen yabanileşmeden doğaya salınması taraftarı olmadıklarını kaydeden Sarıca, şöyle dedi:

"Yaptığımız görüşmeler neticesinde tamamen yabanileştirilemezlerse burada kalmalarını ve eğitimlerde kullanılmasını, burada biraz daha yabani ortam hazırlanarak az veya çok yabanıl ortamda yaşamalarını sağlamalarını düşünüyoruz. Tamamen yabanileşirlerse doğaya bırakacağız. Onun dışında doğa eğitimlerinde kurtların tamamen insan düşmanı olmadıklarını doğaseverlere, çocuklara göstermeye çalışacağız."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kurtlar Yabanileşmeden Doğaya Bırakılmayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ZİNNAR TİLKİYİ PATLATIR: BİZİM ORADA 20 SENE FALAN ÖNCE OLDİ. . ZİNNAR DİYE KOMİK BİR ADAM VARDIR. TİLKİYE DİNAMİT YERLEŞTİRDİ. PATLATTI. HEM DE ÜÇ KERE . TİLKİLER KAÇARKENE BOOOMMM DİYE PATLADİ. . ZİNNAR TİLKİYİ PATLATIRKEN BENİM TAVUKLARIN ÖDİ PATLADI YUMURTALAMAZ OLDİLER DİYE ŞEBO DA ZİNNARI AYAKINDAN VURDİ 3 6 Yanıtla
  • Şamil: Wengo yengo la keko bahçelinin adını agzına almadan git pis agzını yıka 6 1 Yanıtla

Advertisement