Kurtulmuş: Devlet, Millet Bütünleşmesi İstikametinde Önemli Adımlar Atmıştır - Son Dakika
Güncel

Kurtulmuş: Devlet, Millet Bütünleşmesi İstikametinde Önemli Adımlar Atmıştır

Kurtulmuş: Devlet, Millet Bütünleşmesi İstikametinde Önemli Adımlar Atmıştır

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, "Devlet, millet bütünleşmesi istikametinde önemli adımlar atmıştır" dedi.

08.11.2014 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, "Devlet, millet bütünleşmesi istikametinde önemli adımlar atmıştır" dedi.

"Devlet buradaki vatandaşlarının neredeyse büyük bir çoğunluğunu yine tırnak içinde söylüyorum sakıncalı olarak görür ve maalesef bizim buradaki elçiliklerimiz, konsolosluklarımız büyük oranda fişlemeyle meşgul olurlardı. Bu devirleri çok şükür geride bıraktık. Artık bugün devlet aklı devlet zihniyeti, önemli bir devlet, millet bütünleşmesi istikametinde önemli adımlar atmıştır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve eşi Sevgi Kurtulmuş G20 zirvesi için geldiği Avusturya'da 'Göçün 50'inci Yıl Etkinlikleri Açılış Programı'na katıldı. Viyana'da Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen programda, konuk ve katılımcılara Türkiye'den Avusturya'ya göç edenleri konu alan kısa belgesel filmi izletildi. Programda söz alan Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş iki ülke arasındaki sıkı ilişkileri ve Avusturya'da yaşayan Türkleri konu alan konuşma yaptı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç.Dr. Kudret Bülbül'den sonra konuşan Prof.Dr. Numan Kurtulmuş, göç konusunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"İlk göç eden Hz. Adem ve Havva'dır diyebiliriz. Onunla birlikte başlayan bir göç serüveni belki son insana kadar yeryüzünde devam edecektir. Bu hayatın, yaradılışın bir parçası. Bunların nedenlerine girecek, bunları konuşacak değiliz. Ama sonuçta bizim milletimizin de tarihinde önemli bir yer ediniyor göç meselesi" dedi.

"GİDİYORUZ GÜNDÜZ GECE"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türk kültüründe de göçün insanlık tarihi kadar eski olduğu anlayışı bulunduğunu, bunu 'hancı' ve 'yolcu' kavramları ile ifade ettiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Yani bu anlamda hani diyor ya Aşık Veysel; 'İki kapılı bir handayız gidiyoruz gündüz gece.' Yani biz aslında hayatı iki kapılı bir han olarak gören amiyane tabiriyle bulunduğu yere kazık kakmak değil bulunduğu yerde hayırla yad edilmek üzere bir hayat felsefesi kuran bir milletin çocuklarıyız."

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avusturya'ya tahta bavullarla gelenlerin çocuklarının bugün ortaya farklı bir manzara koyduğunu bu ülkedeki 600 bin Müslüman göçmenden yarısının Türkiye kökenli olduğunu anlattı. Kurtulmuş, şöyle dedi:

"İkinci nesil artık onlar da geriye doğru gidiyor ve 3'üncü, hatta 4'üncü nesil başlıyor. ve ihtiyaçları farklı talepleri farklı doğdukları dünya farklı ama aslında hepsi o hancı yolcu metaforunu özümsemiş olan yeni bir kitleyle karşı karşıyayız" dedi.

Avrupa'da İslamafobi konusuna da değinen Kurtulmuş Avusturya'daki Müslümanlar'ın haklarının korunmasına yönelik vurgu yaparak kendi iktidarlarından önceki dönemi eleştirdi. Kurtulmuş, şöyle dedi:

"Eskiden büyükelçiliklerimiz Avrupa'da yaşayan insanlarımız için kapıları duvar gibiydi. Büyükelçiyi, konsolosu görmek dahi mümkün değildi. Her taraf duvar gibiydi kapı gibiydi. Devlet maalesef sadece bir tabeladan, sadece varsa şatafatlı bir binadan ibaret vatandaşın ulaşamadığı bir yerdi. Devlet buradaki vatandaşlarının neredeyse büyük bir çoğunluğunu 'Sakıncalı' olarak görür ve maalesef bizim buradaki elçiliklerimiz, konsolosluklarımız büyük oranda fişlemeyle meşgul olurlardı. Bu devirleri çok şükür geride bıraktık. Artık bugün devlet aklı devlet zihniyeti, önemli bir devlet, millet bütünleşmesi istikametinde önemli adımlar atmıştır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kurtulmuş: Devlet, Millet Bütünleşmesi İstikametinde Önemli Adımlar Atmıştır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement