Kuş ve Bitki Türleri Gözlemcilerinin Adresi: Bafa Gölü - Son Dakika
Yerel

Kuş ve Bitki Türleri Gözlemcilerinin Adresi: Bafa Gölü

Kuş ve bitki türleri açısından zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Bafa Gölü Tabiat Parkı'na yapılan seyir terasları ile ziyaretçi sayısında artış sağlandı.

15.09.2014 11:42  Güncelleme: 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İkinci ekolojik zamanda Latmos Körfezi olan Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri'nin taşıdığı alüvyonlarla denizden bağlantısı kesilerek günümüzdeki halini aldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürü Kamil Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'nın bünyesinde barındırdığı doğal güzellikler ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olduğunu söyledi.

Korunan alanlarıyla Muğla'nın, Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Uslu, tabiat parklarını yılda yaklaşık 2 milyon yerli ve yabancı ziyaretçinin gezdiğini belirtti.

Bunlardan en önemlilerinden birinin Bafa Gölü Tabiat Parkı olduğunu bildiren Uslu, "Bünyesinde eşsiz doğal güzellikler, biyolojik çeşitlilik, kuş ve balık türleri barındırıyor. Alanların değerini ve önemini bilerek ziyaretçilere anlatmaya, onları bilinçlendirmeye ve korumaya özen gösteriyoruz" dedi.

Bölgedeki tabiat parklarının tanınması ve ziyaret edilmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini bildiren Uslu, Bafa Gölü Tabiat Parkı'nın uluslararası öneme sahip sulak alanlar arasında yer aldığını kaydetti.

Bölgedeki alanları korurken vatandaşların istifadesine sunduklarına işaret eden Uslu, "Temel düsturumuz, tabiatın insan için olduğu. İnsanın bir şekilde istifade etmediği bir tabiat parçasının çok değeri olmadığını düşünüyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğünce eşsiz peyzaj ve özellikle kuş türleri açısından önemli biyolojik çeşitlilik değerlerine sahip tabiat parkına manzara seyir terası yapıldı. Ziyaretçiler seyir terasında Bafa Gölü'nü ve göl içerisinde bulunan adacıklar içerisindeki yaban hayvanlarının gözlemliyor" diye konuştu.

Uslu, Bafa Gölü'nün Milattan Sonra 3'üncü yüzyıla kadar Ege Denizi'nde Latmos Körfezi olarak bilinen deniz kıyı ekosistemi durumundayken, Büyük Menderes Nehri'nin getirdiği alüvyonlarla kapanarak denizden ayrılıp göl halini aldığını anlatarak, "Tabiat parkı 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne de ev sahipliği yapıyor. Göl ve çevresi, nesli tehlike altında bulunan birçok kuş türüne üreme ve kışlama ortamı sağlamaktadır" diye konuştu.

Bafa Gölü'nün, Türkiye'nin en genç göl ekosistemlerinden biri olduğunu ifade eden Uslu, tarihsel ve kültürel yapısı, zengin biyolojik çeşitliliği ile birçok kuşa ve yaban hayvanına ev sahipliliği yapmasının da bölgenin değerlerini artırdığını dile getirdi.

- Dünya endemiği "Sığır Kuyruğu" da burada

Bafa Gölü Tabiat Parkı sınırları içerisinde Heraklia ve Latmos antik kentlerinin de bulunduğunu, bu alanların birinci derece arkeolojik sit alanı kapsamında olduğuna dikkati çeken Uslu, şöyle devam etti:

"Bafa Gölü, özellikle göçmen kuşlar için konaklama ve uğrak yeri pozisyonunda. Yerli türlerin yanı sıra göçmen türler içinde özellikle Afrika ülkeleri ve Ortadoğu'ya göç eden kuşların da ara dinlenme yerleri arasında bulunuyor. Gölün çevresinde bulunan ormanlık alanlarda dünya endemiği diyebileceğimiz türleri tespit ettik. Bunun yanında bölge, birçok orkide türüne ev sahipliği yapan bir alan konumunda. Göl, karasal ve sucul canlılar için önemli beslenme, yuvalanma ve barınma alanlarına sahip."

Göl ve içerisindeki adaların su kuşları açısından önemli alanlar olduğunu vurgulayan Uslu, gölün dip yapısının bitki türleri açısından zengin olması nedeniyle yılan balıkları ve su yılanlarına ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Uslu, "Florasında ülke çapında nadir bitki türlerinin zengin popülasyonları yer almaktadır. Yüzlerce bitki türünün olduğu Beşparmak Dağları'nda dünya endemiği Sığır Kuyruğu da görülmektedir. Ayrıca 13 orkide türüne de ev sahipliği yapmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kuş ve Bitki Türleri Gözlemcilerinin Adresi: Bafa Gölü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement