Kütahya'da Siyanürlü Atık Su Barajındaki Çökme - Son Dakika
Yerel

Kütahya'da Siyanürlü Atık Su Barajındaki Çökme

Kütahya'da, geçen yıl siyanürlü atık su barajındaki setin kısmen çökmesi olayında sorumlulukları bulunduğu iddia edilen Eti Gümüş A.Ş'nin iki yöneticisinin yargılanmasına başlandı.

27.01.2012 14:41

Kütahya'da, geçen yıl siyanürlü atık su barajındaki setin kısmen çökmesi olayında sorumlulukları bulunduğu iddia edilen Eti Gümüş A.Ş'nin iki yöneticisinin yargılanmasına başlandı.

Kütahya 1. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Eti Gümüş A.Ş Genel Müdürü Ergün Kılıç ve Üretim Müdürü Orkun Elgin ile çeşitli oda, baro, dernek ve sendikaların temsilcileri katıldı.

Kılıç, savunmasında, barajdaki 3 metre yüksekliğe sahip setin yüzde 2,5'lik bölümünün yıkıldığını, ancak dışarıya sızıntı olmadığını öne sürdü.

Setlerin incelendiğini ve buralarda çatlak olmadığının belirlendiğini ifade eden Kılıç, "Setler usulüne uygun yapılmıştır. Set eklenmesini Kanada kökenli danışmanlık firması teklif etmiş, Türk firması da projesini yapmıştır. Devlet Su İşleri (DSİ) buhu onaylamıştır" dedi.

Elgin de setteki yıkılmayı öğrendikten sonra üretimi durdurduğunu söyledi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası avukatlarından Emre Baturay Altınok da atıkların düzenli depolanmasına ilişkin yönetmeliğe göre, Eti Gümüş A.Ş'nin en geç 1 Nisan 2011'de lisans alması gerektiğini belirtti. Bu lisansın bulunup bulunmadığının araştırılmasını talep eden Altınok, Kütahya Halk Sağlığı Laboratuvarının siyanür değerini ölçme yeterliliği bulunmadığını savundu.

Hakim Alper Mollaoğlu, şirketin, atıkların düzenli depolanmasına ilişkin yönetmelikte belirlenen sürelerde lisansının olup olmadığının Çevre ve Şehircilik Bakanlığından sorulması ile Orta Doğu Teknik Üniversitesinden olaya ilişkin raporun istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

-Olay-

Kütahya merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Gümüş köyü yakınında, 7 Mayıs 2011'de, Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü atık su havuzundaki 4 setten birinde kısmi çekme meydana gelmesi sonucu üretim durdurulmuştu.

Olaydan yaklaşık 1,5 ay sonra, yapımı tamamlanan yeni havuzun faaliyete geçirilmesiyle suyun bir bölümü buraya nakledilmiş ve üretime yeniden başlanmıştı.

DİSK'e bağlı Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı bazı sendikalar, TMMOB bünyesindeki bazı odalar, İzmir Barosu ve çeşitli dernekler tarafından işletmenin iki yöneticisi hakkında olayda sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla dava açılmıştı.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kütahya'da Siyanürlü Atık Su Barajındaki Çökme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement