Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri - Son Dakika
Güncel

Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Daimi Temsilcisi Halid el-Yemani, ülkedeki krize ilişkin ortaya konması beklenen "çözüm haritasında" bulunması gereken maddelerle ilgili öneride bulundu.

22.06.2016 03:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Daimi Temsilcisi Halid el-Yemani, ülkedeki krize ilişkin ortaya konması beklenen "çözüm haritasında" bulunması gereken maddelerle ilgili öneride bulundu.

Ülkenin durumuyla ilgili düzenlenen oturumda konuşan Yemani, "Çözüm haritasında, Husilerin kentlerden çekilmesi, tüm silahların devlete teslim edilmesi, Husi milislerin tamamının devlet kurumlarını terk etmesi, devlet kurumlarının yeniden çalışmaya başlaması ve yönetimde darbe sonrası yaşanan tüm aksaklıkların giderilmesi, anayasa ilanının ve devrim komitesinden sadır olan tüm uygulamaların iptal edilmesi maddelerinin yer alması gerekiyor." dedi.

Yemani, hükümet heyetinin sunduğu önerinin, yeniden kriz üretecek bir çözüm değil, sürdürülebilir bir barış olduğuna dikkati çekti.

Kuveyt müzakerelerinin Yemen ve halkının güvenlik ve istikrarının sağlanması amacıyla sürdürülebilir ve kapsamlı anlaşmayı hedeflediğini belirten Yemani, tavsiye edilen dört maddenin, Husi darbesinin ardından katledilen siyasi sürecin yeniden başlaması, hükümetin genişletilmesi, geçiş sürecinin tamamlanması ve federal devlete doğru ilerlerken seçimlerin yapılması için zaruri bir adım olduğunu ifade etti.

Yemani, "Beklediğimiz barış, halkımızı ve değerlerini hedef alan yıkım savaşının son bulması anlamına geliyor. Darbeci güç, Sana'yı kontrol altına aldıktan sonra çatışmalarda kullanmak üzere Merkez Bankası'ndaki yaklaşık 5 milyar dolar döviz rezervini boşaltarak ülke ekonomisine yönelik sistematik bir yıkım gerçekleştirdi." diye konuştu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, BM Güvenlik Konseyi'ne bir kaç gün içerisinde Yemen'deki taraflara, ülkedeki çatışmaları sona erdirmeyi ve barışçıl siyasi sürece dönülmesini hedefleyen bir "yol haritası" sunacağını bildirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement