Kuzey ve Güney Kore Yakınlaşması - Son Dakika
Güncel

Kuzey ve Güney Kore Yakınlaşması

Eylemcilerin Pyongyang yönetimi karşıtı broşür taşıyan balonlar göndermesi üzerine iki ülke arasında gerilim yeniden tırmandı.

27.10.2014 15:56

Güney Koreli eylemcilerin Kuzey Kore karşıtı broşür taşıyan balonlarla düzenlediği eylemin ardından Pyongyang yönetimi, Seul ile görüşmeleri gözden geçirmekle tehdit etti.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, eylemcilerin Pyongyang karşıtı binlerce broşürü balonlarla sınır bölgesine göndermesi üzerine Kuzey Kore Milli Savunma Komisyonu'nun kendilerine faks bir açıklama gönderdiğini belirtti.

Pyongyang yönetiminin açıklamada tarafları "üst düzey görüşmelerin bu tür bir ortamda yapılıp yapılamayacağını düşünmeye" çağırdığı belirtildi. Kuzey Kore, Kim Jong-un hükümetini ve ülkenin insan hakları sicilini eleştiren broşürlerin gönderilmesini engellemediği için Seul yönetimini suçluyor.  Seul ise Seoul aralarında çok sayıda Kuzey Koreli mültecinin bulunduğu eylemcilere yasal olarak engel olamayacağını, sadece uyarabileceğini savunuyor.

Sınır bölgesi yakınlarında yaşayan Güney Koreliler ile bazı sol görüşlü göstericiler, cumartesi günü Pyongyang yönetimini kışkırtmamak ve bölgede yaşayanların hayatını tehlikeye atmamak için bazı balonların havalanmasını engellemişti. Eylemciler de gösterilerine Imjingak yerine Gimpo'dan sürdürmüştü.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'a göre, Kuzey Kore'de yayımlanan Rodong Sinmun gazetesi, balon kampanyasını savaş ilanına benzetti ve "son derece ciddi sonuçlara" yol açacağı uyarısında bulundu.

Kuzey Kore'nin üst düzey komutanlarından Hwang Pyong-so'nun 4 Ekim'de Güney Kore'ye sürpriz ziyaretinin ardından kararlaştırılan görüşmelerin, gelecek hafta yapılması planlanıyordu.

Pyongyang yönetimi, daha önce balon eylemine askeri hareketle cevap verme tehdidinde bulunmuş, bir balon Kuzey Kore askerlerince düşürülmüştü. İki ülke arasında karşılıklı ateş açılmış, ancak can kaybı yaşanmamıştı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuzey ve Güney Kore Yakınlaşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement