Kuzey Yıldızı Külliyesi"Nde Sona Gelindi - Son Dakika
Kültür Sanat

Kuzey Yıldızı Külliyesi"Nde Sona Gelindi

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kuzey Yıldızı Külliyesi'nin yüzde 70'lik bölümü tamamlandı.

21.11.2016 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kuzey Yıldızı Külliyesi'nin yüzde 70'lik bölümü tamamlandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Esenboğa Havaalanı Yolu üzerinde Fen İşleri Dairesi Başkanlığı'nca yürütülen proje tamamlandığında Osmanlı döneminde oldukça yaygın olan külliye geleneği yaşatılarak, inanç, ibadet ve kültürün bir arada yaşatılacağı yeni bir alan hizmete girmiş olacak.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in değerlendirmelerine de yer verilen açıklamada projenin, mimarisi ve yaşam alanlarının birbirleriyle ilişkisi bakımından büyük ayrıcalıklar taşıdığı belirtildi. Gökçek, Kuzey Yıldızı Külliyesi için, "Cumhuriyet tarihinin en görkemli inanç ve kültür merkezlerinden birini inşa ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Gökçek, Merkez Camisi ve Kuzey Yıldızı Külliyesi'nin, 2017'nin bahar aylarında bitirilmesini hedeflediklerini belirterek, kapalı ve açık alanlarla birlikte toplam 15 bin kişiye ibadet imkanı sağlayacaklarını kaydetti. Projenin Mihrimah Sultan Camii, 2'inci Beyazıt Camii, Süleymaniye Camii ve Nuriosmaniye Camii gibi Osmanlı eserlerinden esinlenerek oluşturulduğuna dikkati çeken Gökçek, çalışmalarda gelinen son durum hakkında şu bilgileri verdi:

"İnşaat çalışmaları kapsamında projede yer alan arastalar ve dükkanların yapımı bitirildi. Cami dış kaplamaları, kütüphane binası, misafirhaneler, imarethanelerle otoparkların da yüzde 90'ı tamamlandı. Geleneksel el sanatlarının yaşatılacağı bina ile bedestenin olduğu alanın inşaatı ve ince işlerinde yüzde 80 oranlarına gelinirken, hamam, Osmanlı Türk Mutfağı yapım çalışmaları da yüzde 70 oranında gerçekleştirildi."

5 bin kişilik kongre merkezi inşa edilecek

Gökçek, kongre merkezi içinde 500 araçlık kapalı otopark ile son teknolojiyle donatılmış, çok amaçlı, birleşebilen, açılıp kapanabilen çeşitli büyüklükte kongre, sergi ve toplantı salonlarının bulunacağını bildirdi.

Proje kapsamında çevre düzenleme peyzaj çalışmaları için gerekli ön hazırlıkların tamamlandığını belirten Gökçek, ulusal ve uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliği yapacak 5 bin kişilik kongre merkezinin de yapımına da en kısa sürede başlanacağını kaydetti.

Gökçek, Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında gecekondulardan arındırılan bölgede; modern binalar, alttan ısıtmalı yollar, kemerli köprüler, kültürel ve sosyal donatı alanları ile birlikte 750 bin metrekare büyüklüğündeki ışıklandırmalı rekreasyon alanının, vatandaşların kullanımına sunulduğunu hatırlattı. Gökçek, "Tüm bu güzelliklere hakim bir tepede; camisi, kütüphanesi, misafirhanesi, bedesteni, kongre ve kültür merkezinin iç içe olacağı, ayrıca Osmanlı döneminin yaygın geleneklerinden biri olan külliye kültürünün de yeniden yaşatılacağı alanı Ankara'ya kazandıracağımız için çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre dört minareli Merkez Camisi'nin de yer aldığı meydanın ortasında saat kulesi, cenaze namazı kılınan alan, servi ağaçları ve seyir terasları, bulunacak. Asansör ve yürüyen merdivenlerle alt katlara ulaşımı sağlanan caminin, bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otoparkı bulunacak.

Caminin bulunduğu alanda; yaya bağlantılarıyla gezinti kısımları da yer alacak. Bu alanda toplam 50 dükkan hizmet verirken, dini yayınların satıldığı ve dini turizm organizasyon şirketlerinin bulunduğu arastalar yer alacak.

Dükkanların ilişkili olduğu meydanda, çevresinde kameriyeler ve çim-çiçeklik alanlarda görsel bir şölen sunan büyük süs havuzları, seyir kulesi, çocuk oyun alanları, 33 dükkan ve 2 pazar yerinin olduğu bedesten ile hamam, mutfak ve yönetim bölümlerinden oluşan imaret (aşevi) inşa edilecek.

Kuzey Ankara Rekreasyon alanı manzaralı kabul salonu, restoranlar, Türk mutfağı, Osmanlı mutfağı, süs havuzuyla donatılmış has bahçe, çay-kahve köşkü gibi sosyal donatılar da proje içinde yer alacak. İki katlı bir misafirhanede, mutfaklı ve tuvaletli 26 oda bulunacak. Bunların yanı sıra 12 dükkanın hizmet vereceği sergi ve satış salonlarının yer aldığı geleneksel el sanatları yapısı ile okuma salonu ve ofislerden oluşan kütüphane binası da proje kapsamında inşa edilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kuzey Yıldızı Külliyesi'Nde Sona Gelindi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement