Macaristan'da "Turan Kardeşlerimizin Mirası" Sergisi Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Macaristan'da "Turan Kardeşlerimizin Mirası" Sergisi Açıldı

Macaristan'ın ünlü ressamlarından Julia David'in ''Turan Kardeşlerimizin Mirası'' isimli içinde Türk motiflerini de barından resim sergisi açıldı.

11.11.2014 23:13

Macaristan'ın ünlü ressamlarından Julia David'in "Turan Kardeşlerimizin Mirası" isimli içinde Türk motiflerini de barından resim sergisi açıldı.

Macaristan Kültür Bakanlığı müsteşarı Dr. David Hoppal, açılışta yaptığı konuşmada, Romanya'da yaşayan bir Macar sanatçının eserlerinde, Macar ve Türklerin günümüzdeki ortak yönlerini işlediğini ve bu iki milletin ortaklığının tarihte de mevcut olduğunu söyledi. Hoppal ayrıca, "Macarların bugünkü Macaristan'ı yurt edinmeden önce de aynı motifleri kullandıklarını, bu benzerlikleri dikkatlice incelediğimiz zaman bu turan milletlerinin tarihte akrabalık bağlarının olduğunu görüyoruz" dedi.

Hoppal, Türk-Macar ilişkilerinin son zamanlarda büyük ivme kazandığını bu gelişmenin sadece siyasi ve ekonomik alanlarda değil aynı zamanda kültürel alanlarda da olduğunu söyledi. Hoppal "Türk-Macar kültürel ilişkilerindeki ortaklığı bulmak için sadece kendi geçmişlerimize bakmamız yeterli. Macarlar ve Türkler beraber yaşadığı dönemlerde birbirinden çok etkilendiler. Bu etkileşimi bugün açılışı yapılan sergideki motiflerde de görebiliyoruz" dedi.

Ressam David "Şamanizm dönemine dair yaptığım araştırmalar neticesinde Macarlar ile Türklerin birbirine çok benzediğini ve bu yakınlığı özellikle motifler üzerinden işlemek istedim" dedi. David ayrıca Türkiye'de uzun süre araştırma yapma imkanı bulduğunu, Türkiye'deki araştırmalarının da Macar ve Türklerin benzerliğini kuvvetlendirdiğini söyledi.

David, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın açılışa katılmasının da kendisi çok memnun ettiğini ve onur duyduğunu söyledi. - Budapeşte

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Macaristan'da 'Turan Kardeşlerimizin Mirası' Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement