Madde Bağımlılığını Önlemeye Yönelik Çalışmalar Değerlendirildi - Son Dakika
Yerel

Madde Bağımlılığını Önlemeye Yönelik Çalışmalar Değerlendirildi

Madde Bağımlılığını Önlemeye Yönelik Çalışmalar Değerlendirildi

Samsun Valisi Aksoy: "Temel amacımız bunlara halkın ulaşımını engelleyecek tedbirleri almak ve varsa da onlara el koyarak haklarında gerekli çalışmaları gerçekleştirebilmektir" "Samsun'da bugüne kadar 5 bin 637 gram bonzai ele geçirildi"

09.07.2014 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vali Hüseyin Aksoy, "Temel amacımız bunlara halkın ulaşımını engelleyecek tedbirleri almak ve varsa da onlara el koyarak haklarında gerekli çalışmaları gerçekleştirebilmektir" dedi.

Aksoy, Valilik Toplantı Salonu'nda Samsun Uyuşturucu Yerel Eylem Planı kapsamında son 4,5 yılda madde bağımlılığını önlemeye yönelik gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirdi.

Uyuşturucunun zararları ve kullanımının önlenmesine yönelik toplumda duyarlılık oluşması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Aksoy, söz konusu eylem planının 2013 yılında hazırlanarak uygulamaya konulduğunu söyledi.

Madde bağımlılığı ile ilgili mücadelede söz konusu eylem planının ilgili birimlerle koordinasyonu sağlayarak etkin bir mücadele yürütmelerini sağlayacağını vurgulayan Aksoy, "Bu Samsun'un uyuşturucu ile mücadelede ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yapılması gereken çalışmaları ortaya koyan bir yol haritasıdır" dedi.

Uyuşturucu ile mücadelede polisi tedbirlerin dışında farklı mücadele yöntemlerinin de kullanıldığını kaydeden Aksoy, şöyle konuştu:

"Özellikle İl Emniyet Müdürlüğümüzün bu konu ile ilgili yürüttüğü çok önemli çalışmalar var. Son 4,5 yıl içerisinde 76 konferansta 21 bin 506 kişiye emniyet teşkilatımız kurs düzenledi. Bu çerçeve sayesinde bilinçlendirme ve belirli bir duyarlılığın sağlanması konusunda çalışmalar yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı gibi kurumlarımız koordinesinde de yürütülen önemli çalışmalar oldu. Öğrencilere, öğretmenlere, velileri ve kurum personeline yönelik olarak da belirli bir duyarlılığın sağlanması adına son 4,5 yıllık süreç içerisinde 58 bin 399 kişiye eğitim çalışması verildi. Bu konuda eğitim ve seminerler gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce de çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi."

Madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında müftülük ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da çeşitli çalışmalar yürüttüğünü anımsatan Aksoy, bu konuda başarı elde edilmesi için toplumun her kesimine belirli bir sorumluluk düştüğünü, polisiye tedbirlerin işin son kısmı olduğunu vurguladı.

Aksoy, uyuşturucuya yönelik Türk Ceza Kanunu'nun bazı maddelerinde cezaların arttırılması yönünde değişiklikler yapıldığını, söz konusu değişikliklerle caydırıcılığın hedeflendiğini kaydetti.

Bonzai

Son yıllarda bonzai isimli uyuşturucu maddenin gündeme geldiğini ifade eden Aksoy, "Bunun bilimsel adı Sentetik Kannabinoid. Bu madde özellikle kimyasal bir ürün ve kimyasal bir ürün oluşturularak yapılmış bir uyuşturucu. Bunun Türkiye'yede girişi olduktan sonra 2011 tarihi itibariyle uyuşturucu madde kapsamına alınması hususunda Bakanlar Kurulu kararı var. Bu tarihten sonra da çok ciddi bir şekilde bu takip edilmekte. Bu Türkiye'ye ilk olarak 2010 yılında girdiği polis kayıtlarında görülüyor. İlimizde ilk defa bu maddeyle 2012 yılının Aralık ayında karşılaşıldı. Bu tarihten sonra yapılan çalışmalarla 2012 yılında 5 olay, 2013 yılında 78 olay, 2014 yılının 6 aylık döneminde de 125 olay var ve toplam şu ana kadar 208 olayımız var. Ele geçirilen Sentetik Kannabinoid baktığımız zaman da yaklaşık 5 bin 637 gram bu uyuşturucudan ele geçirilmiştir. Yakalanan kişi sayısı bu 2.5 yıllık süreç içerisinde 486'dır. Tutuklanan 32 kişi olmuştur ve bunların 368'inin kullanıcı konumunda 118'inin de satıcı konumunda olduğunu ifade edebiliriz. Bu en çok İlkadım ilçemizde yoğun olarak gözüküyor. Sonrasında Canik, Atakum ve diğer bazı ilçelerimizde de az sayı da olsa güvenlik birimimizin yaptığı çalışmalarda ele geçirilen maddeler söz konusu."

Emniyet ve sağlık kurumlarının kayıtlarına bakıldığında şu ana kadar sentetik uyuşturucu kullanımı sonrası hastaneye kaldırılan kişi sayısının toplam itibariyle 41 kişi olduğu ifade eden Aksoy, madde bağımlılığının toplumsal bir sorun olduğunu bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Bonzai isminin insanların ilgisini uyandıracağı değerlendirilerek kullanılmamasını isteyen Aksoy, uyuşturucu maddenin bilimsel ve teknik adı olan "Sentetik Kannabinoid"in kullanılmasını istedi.

"Temel amacımız bunlara halkın ulaşımını engelleyecek tedbirleri almak ve varsa da onlara el koyarak haklarında gerekli çalışmaları gerçekleştirebilmektir" diyen Aksoy, bu konuda başta valilik başta olmak üzere ilgili tüm birimlerin hassasiyetle üzerinde duracaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Herkes bu konuda verebileceği desteği sunmalıdır. Başta aileler. Ailelerin çocuklarıyla yakından ilgilenmeleri kendilerinin yapamayacağı onları aşan konularda da ilgili kurumlarımıza müdücaat etmelilerdir. Kurumlarımız bu konuda kendilerine her türlü desteği vermeye hazırdır. Samsun'da bu konuda önemli kurumlarımız vardır."

Vali Aksoy, 4,5 yıllık süreç içinde 5 bin 806 gram kubar esrar, 158 bin 6 gram toz esrar, 451 bin 919 kök kenevir, 20 bin 299 ecstasy, 444 adet captagon, 176,5 gram kokain, 333 bin gram 126 eroin, 208 sentetik ecza ve 5 bin 637 gram Sentetik Kannabinoid ele geçirildiğini söyledi.

Toplantıya, Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Demirezen, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Mehmet Zeki Bodur ve ilgili kurum müdürleri katıldı. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Madde Bağımlılığını Önlemeye Yönelik Çalışmalar Değerlendirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement