Mahallede kitap okuyup topaç çeviriyorlar - - Son Dakika
Güncel

Mahallede kitap okuyup topaç çeviriyorlar -

Elazığ'da bir dernek, yürüttüğü "Kitaplarla Barışalım Mahalle Arkadaşlıklarını Yeniden Kuralım" isimli proje kapsamında oluşturduğu alanda, çocukların kitap okumasını ve oyun oynamasını sağlıyor.

27.08.2014 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'da bir dernek, yürüttüğü "Kitaplarla Barışalım Mahalle Arkadaşlıklarını Yeniden Kuralım" isimli proje kapsamında oluşturduğu alanda, çocukların kitap okumasını ve oyun oynamasını sağlıyor.

Goncalar Solmasın Derneği, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki TOKİ Konutları yanında çevresini kapatarak oluşturduğu alanda, mahallenin çocukları için 40 dakika kitap okuma, ardından sokak oyunları oynama etkinliği düzenliyor.

Arkadaşlıkları geliştirmek amacıyla hayata geçirilen proje hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan dernek başkanı ve proje koordinatörü Hacı Ormanoğlu, ilkokul öğretmeni olduğunu söyledi.

Ormanoğlu, ilk defa Cumhuriyet Mahallesi'nde hayata geçirdikleri projeyi Elazığ'ın tüm mahallelerine ve Türkiye geneline yaymayı arzuladıklarını belirtti.

Kitap okumanın önemine dikkati çeken Ormanoğlu, bu konuda Türkiye'nin geride kalmasına çok üzüldüğünü ifade ederek, "Çocuklarımız bilgisayar oyunlarında, televizyon izlemede ve cep telefonu kullanmada ön sıralarda ama kitap okumada neden gerilerdeyiz? Halbuki kitaplar bizim iyi arkadaşlarımız, neden onları unuttuk" dedi.

Bunları düşünerek yola çıktıklarını bildiren Ormanoğlu, şöyle konuştu:

"Biz dedik ki 'kitaplarla barışalım, mahalle arkadaşlıklarını yeniden kuralım'. Biz çocukluğumuzda sabahtan akşama kadar sokaklarda oynuyorduk, mutluyduk. Enerjimizi harcıyorduk ve eve geldiğimizde nasıl uyuyacağımızı bilmiyorduk. Şimdi çocuklarımız saat 24.00 oluyor, uyumuyorlar. Çünkü enerji harcamıyorlar, yorulmuyorlar. Okul zamanı 8-9 ay çocuklarımızı sıkıyoruz. 3 ay tatildeyse her şey boş veriliyor. Bu şekilde olmaz, çocuklarımız böyle yetişmez. Tatili de en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Hem tatil yapacağız hem oyun oynayacağız hem de kitap okuyacağız."

- Etkinliklere 50 çocuk katılıyor

Etkinliklerin ücretsiz olduğunu belirten Ormanoğlu, "Yoğun bir talep var. Sadece bu mahalleden değil, çevredeki diğer mahallelerden de katılım oluyor. İlk etapta 10-12 çocukla başladık, şimdi etkinliklere 50'yi aşkın çocuk katılıyor" diye konuştu.

Çocuklara üzerinde çok sayıda kalp bulunan kağıtlar dağıttıklarını dile getiren Ormanoğlu, "Çocuklar okudukları her bir kitabı bir kalbin içine yazıyor ve onu boyuyorlar. Kaç kitap okuduklarını oradan görüyorum. Çocuklarımıza '20 günde, 20 kitap bitiren herkese madalya takacağız' dedik. Madalyalarımız hazır. Etkinliklere katılan bütün çocuklarımıza uçurtma hediye edeceğiz" ifadesini kullandı.

- Okudukları kitapları yorumluyorlar

Etkinliklerinin 2 saat sürdüğünü anlatan Ormanoğlu, şunları kaydetti:

"Çocuklar, okuyor, okuduğunu anlatıyor, yorumluyor ve insanların karşısında konuşma yeteneğini kazanıyorlar. Daha sonra sokak oyunları oynuyoruz. Topaç çeviriyorlar, ip atlıyorlar, uçurtma uçuruyorlar, satranç ve masa tenisi oynuyorlar. Bizim en güzel oyuncaklarımız topaçlar, misketler, uçurtmalar değil miydi? Bu çocuklar bunları unuttular. Bilgisayar oyunlarıyla da mutlu olamazlar. Çocuk, oyunla büyür, oyunla gelişir ve oyunla mutlu olur."

Hacı Ormanoğlu, projeyi 10 Eylül'e kadar devam ettireceklerini sözlerine ekledi.

Çocuğunu etkinliğe getiren Kazım Çakmak ise uygulanan programla çocukların sosyal açıdan geliştiğini, kabiliyetlerinin arttığını söyledi. Etkinliğin öğrencileri okula hazırladığını kaydeden Çakmak, "Özellikle birinci sınıfa başlayacak olanlar için özgüven oluyor. Okul korkusunu yenebiliyorlar. Okula daha sevinçli gitme avantajı sağlıyor" dedi.

Velilerden Selahattin Yalçınkaya da yaz tatilinde çocukların derslerden uzak kaldığını dile getirerek, proje sayesinde hem geliştiklerini hem de arkadaş edindiklerini belirtti.

Çocuklardan 7. sınıf öğrencisi Burak Ağbaş ise tatilini kitap okuyarak ve arkadaşlarıyla oyun oynayarak değerlendirdiği anlatarak, "Mutluyum, buraya gelmeden önce saatte 25-30 sayfa okuyabiliyordum ama şimdi 70 sayfa okuyabiliyorum" ifadesini kullandı.

Muhabir: Bestami Bodruk, Yeter Erdine

Yayınlayan: Orhan Topal

-oyunlardan detaylar

-Hacı Ormanoğlu, veliler ve çocuklardan röportajlar

Mahallede kitap okuyup topaç çeviriyorlar -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mahallede kitap okuyup topaç çeviriyorlar - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement