Mahkeme Mit, TSK ve Bakanlığa Sordu: Mgk Belgesinin Temin Edilmesiyle İlgili İdari veya Adli... - Son Dakika
Güncel

Mahkeme Mit, TSK ve Bakanlığa Sordu: Mgk Belgesinin Temin Edilmesiyle İlgili İdari veya Adli...

Gazeteci Mehmet Baransu'nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf gazetesinde "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" manşetine konu olan haberle ilgili Baransu ve Taraf Gazetesi sorumlu yazı işleri eski müdürü Murat Şevki Çoban hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

17.11.2015 20:27

Gazeteci Mehmet Baransu'nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf gazetesinde "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" manşetine konu olan haberle ilgili Baransu ve Taraf Gazetesi sorumlu yazı işleri eski müdürü Murat Şevki Çoban hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

MİT VE MGK AVUKATI DA KATILDI

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. duruşmasında başka suçtan tutuklu sanık Mehmet Baransu ve tutuksuz sanık Murat Şevki Çoban hazır bulundu. Baransu'nun eşi Nesibe Baransu'nun da izlediği duruşmaya Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT) ve Milli Güvenlik Kurulu(MGK) Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği avukatları da katıldı.

"SAVUNMA YAPMAMA GEREK YOK, ZAMAN AŞIMINA UĞRADI"

Yaklaşık 4 saat süren duruşmada ilk olarak söz alan Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı usule ilişkin itirazlarının olduğunu belirterek, davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşmesini talep etti. Avukatının ardından söz alan Mehmet Baransu ise 2004 tarihli MGK kararlarının dava dosyasına girmesi gerektiğini ifade ederek, "Benim savunma yapmam için bu belgenin dosyaya girmesi gerekiyor. Usul yönünden bütün belgelerin gelmesi lazım ki kendimi savunabileyim. Kaldı ki savunma yapmama da gerek yok, dava zaman aşımına uğramıştır" dedi. MGK avukatı ise suçun basın yoluyla işlenmediğini belirterek zaman aşımı süresinin dolmadığını kaydetti. Mahkeme heyeti ise talebin reddine karar verdi.

"YUMURTASIZ OMLET PİŞİRİLMEDİ"

Baransu'nun avukatlarından Ömer Kavili ise sanığın aleyhine olan tüm belgelerin özellikle de söz konusu MGK belgesinin duruşma öncesi dosyada hazır edilmesi gerektiğini belirterek, "Dosyada usule ilişkin hatalar nedeniyle şimdi görev aldım. Evrakın aslı mahkemeye getirilmeden muhakeme yapılamaz. Çünkü sanık belgenin ele geçirilmesi ve belgede yazılı bilgiyi ifşa etmek suçlarıyla yargılanmakta. Sanığa gösterilmeyen belgeden sanıktan savunma istenmesi yumurtasız omlet pişirmek gibidir. Yumurtasız omlet şu zamana kadar pişirilmedi" dedi.

"YEMEK YİYEMEDİM, AYAKTA DURMAKTA ZORLANIYORUM"

Yeniden söz alan Baransu, "Cezaevinden saat 11.00'da aldılar. Yemek de yiyemedim. Şu anda saat 18.08 oldu. Saatlerdir buradayım. Benden savunma yapmam isteniyor. Ayakta durmakta zorlanıyorum. Duruşmanın ertelenmesi ve savunma yapmak için süre talep ediyorum" diye konuştu.

"TRİBÜNLERE OYNAMAKTADIR"

Duruşmada söz alan MİT avukatı ise usul itirazları nedeniyle duruşmanın uzadığını belirterek, "Adeta mahkemeyi oyalamışlardır. Sanık avukatı tribünlere oynamaktadır. Zamanımızı almakta ve yargılamayı uzatmaktadırlar. Beyanlarını kabul etmiyoruz" dedi.

MİT, TSK VE BAKANLIĞA YAZI YAZILDI

Mahkeme heyeti, yargılamanın uzaması ve Baransu'nun sağlıklı savunma yapamayacağını belirtmesi üzerine savunmasının gelecek celse alınmasına karar verdi. Dava konusu olan MGK belgesinin temin edilmesiyle ilgili adli ve idari soruşturma yapılıp yapılmadığı konusunda MİT, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve İç İşleri Bakanlığı'na yazı yazılarak sorulmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Mehmet Baransu ile birlikte Taraf gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban'ın da şüpheli olduğu iddianamede, Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı(MİT)'ihbar eden' sıfatını taşıyor. İddianamede, Mehmet Baransu'nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf gazetesinde "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haberde nitelik itibari ile gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli Milli Güvenlik Kurulu(MGK) toplantısı kararını manşetten yayınladığı ve bu yayınlarını ilerleyen günlerde de devam ettirdiği belirtildi. Gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban'ın sorumlu yazı işleri müdürü olmasından kaynaklı, Baransu'yla birlikte devletin güvenliği veya iç-dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın yayın yoluyla ifşa ettikleri ifade edildi.

52'ŞER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri ifşa etmek suretiyle suç işledikleri kaydedilen şüphelilerin "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme" suçlarını işledikleri belirtildi. Mehmet Baransu ve Murat Şevki Çoban hakkında 26'şar yıldan 52'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. - Kaya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mahkeme Mit, TSK ve Bakanlığa Sordu: Mgk Belgesinin Temin Edilmesiyle İlgili İdari veya Adli... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement