Malatya'da Fethi Gemuhluoğlu Sempozyumu - Son Dakika
Kültür Sanat

Malatya'da Fethi Gemuhluoğlu Sempozyumu

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından vefatının 40. yılında "Fethi Gemuhluoğlu" sempozyumu düzenlendi.

07.12.2016 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından vefatının 40. yılında "Fethi Gemuhluoğlu" sempozyumu düzenlendi.

Malatya Valisi Mustafa Toprak, kentteki bir otelde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, çok önemli bir Malatya evladını anmak, onun fikirlerini, ortaya koyduğu mesajları, rol model olarak benimsetmek adına toplandıklarını belirtti.

Birbirinden kıymetli pek çok fikir, sanat ve siyaset adamını yetiştiren güzide şehir Malatya'nın ülkeye kazandırdığı en önemli simalardan birisinin de hiç şüphesiz Fethi Gemuhluoğlu olduğunu aktaran Vali Toprak, şunları söyledi:

"Fikri ve ilmi manada kemale ulaşan örnek şahsiyetlerden olan Gemuhluoğlu, aynı zamanda bir gönül eri, hak aşığıdır. Ömrünü vakıf edip, yapmaya gayret ettiği hizmetler onun bir gönül adamı, hizmet adamı olduğunun en bariz göstergesidir. Belki de onu gönüllere nakşeden şey, yazarlığından şairliğinden ziyade ilim irfan yolunda yürüyen gençlere çizdiği engin ufuklardır. O gençlere hem istikamet göstermiş hem de kurduğu vakfılar aracılığıyla gençlerin eğitim hayatlarındaki en büyük destekçileri olmuştur."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da bu topraklara bakıldığı zaman çok büyük değerlerin yetiştirdiğini görüldüğünü ancak zaman zaman bunları yeteri kadar tanıtılmadığına da şahitlik ettiklerini belirtti.

Kendilerine düşen temel görevlerden bir tanesi de gençlere bu büyükleri özellikle de Malatya'nın değerlerini çok iyi tanıtmak olduğunu vurgulayan Çakır, "Fethi Gemuhluoğlu gibi bir değeri, hemşehrimizi edebiyat alanında olsun tarih bilgisinde olsun mütevazi kişiliğiyle bugün burada biraz daha bizim bilmediğimiz yönlerini göreceğiz, yakinen tanımış olacağımız" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da kadim bir medeniyetin şahsiyetlere yön verenlerin yurdu olan Malatya'nın pek çok memleket evladını yetiştirdiğini ve bu vatana armağan ettiğini ifade etti.

Bunlardan birinin de Gemuhluoğlu olduğunu aktaran Kızılay, ilhamından, feyzinden ve sözlerinden yüzlerce binlerce kişinin istifade ettiği şahsiyetin, büyük bir münevver kabul edildiğini bildirdi.

Fethi Gemuhluoğlu

Cumhuriyet devri fikir adamlarından olan Gemuhluoğlu, 1923'te İstanbul'da doğdu. İstanbul Haydarpaşa Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenim gördü.

İstanbul'da çeşitli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra 1955-63 yılları arasında Spor ve Sergi Sarayı Müdürlüğü görevinde bulunan Gemuhluoğlu, bir süre Almanya'da kaldıktan sonra yurda dönüşünde Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ve Türkiye Odalar Birliği Basın Müşavirliği görevini yürüttü.

Türk Petrol Vakfı Genel Sekreterliği görevini de bir süre yürüten Gemuhluoğlu, milletine ve dinine bağlı pek çok gencin yetişmesinde emeği geçti. Geniş bir aydın yazar kitlesi, özel sohbetlerinde yansıttığı zengin kültüründen ve derin görüşlerinden faydalandı.

Gemuhluoğlu, 5 Ekim 1977'de İstanbul'da vefat etti.

Sohbetlerinden bir kısmı 1988'de Dostluğa Dair adıyla neşredildi. Yine vefatından sonra hakkında Dostluk Üzerine ve Bağlanma adlı iki kitap yayımlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Malatya'da Fethi Gemuhluoğlu Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement