Manisa Müftüsü Sinan Cihan'dan Ramazan Değerlendirmesi - Son Dakika
Yerel

Manisa Müftüsü Sinan Cihan'dan Ramazan Değerlendirmesi

Manisa Müftüsü Sinan Cihan\'dan Ramazan Değerlendirmesi

Manisa Müftüsü Sinan Cihan yarın akşam sahurla başlayacak olan Ramazan ayı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

26.06.2014 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Müftüsü Sinan Cihan yarın akşam sahurla başlayacak olan Ramazan ayı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ramazan ayının tatil ayına denk gelmesini değerlendiren Müftü Cihan, "İbadetlerimizi tatil anlayışımıza göre mi ayarlayacağız yoksa tatillerimizi Ramazan'a göre mi ayarlayacağız. Burada bir karar vermek lazım. Bir Müslüman olarak biz Ramazan'a öncelik vermemiz gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Yarın akşam itibariyle ilk teravih namazının kılınarak Cuma günü akşamı itibariyle ilk sahura kalkılacağını hatırlatan Müftü Cihan, "Cumartesi itibariyle de Ramazan'ın ilk gününü idrak etmeye başlayacağız yani oruçlu olacağız. Halkımız arasında Ramazan ayına çok güzel bir isim verilir 11 ayın sultanı diye. hakikaten iftar ve sahurlarıyla, zekat ve filtreleriyle, teravih ve oruçlarıyla ve diğer güzellikleriyle hayatımızın tamamını kuşatan rahmetiyle bereketiyle tüm güzellikleriyle hayatımızı kuşatan bir mevsime giriyoruz. Biz bu Ramazan'da Diyanet İşleri Başkanlığımız çok güzel bir başlık buldu. 'Hiç kimse kimsesiz kalmasın bu Ramazan ve her zaman' bu başlık aslında bizim sorumluluklarımızı görevlerimizi, dikkatli olmamız noktasındaki alanları çok kısa ve öz bir şekilde ifade eden, ihtiva eden bir başlık" dedi.

Ramazan'da orucu imsak ve iftar vakitleri arasında büyük bir hassasiyetle tutmaya çalışıldığını anlatan Cihan, "Orucumuzu tutarken dikkat edeceğimiz çok önemli bir husus vardır. O da şudur; orucu sadece yeme ve içmeye uzak durarak gerçekleştirmek gibi sınırlı bir alana hapsetmemeliyiz. Bütün varlığımızla orucu tutmalıyız. Hatta biz orucu tutarken, orucun da tüm güzellikleriyle bizi kuşatmasına vesile olmalıyız, açık olmalıyız bunu temin etmeliyiz. Kısaca dilimiz yalan beyanda bulunmamalı, yanlış şeyler konuşmamalı, çirkin şeyler konuşmamalı, konuşmalarımızdan çevremizdeki hiçbir varlık, hiçbir insan, kırılmamalı, incinmemeli buna dikkat etmeliyiz. Gözlerimizi haramdan uzak tutmalıyız. Ellerimizi ve bütün varlığımızı harama giden yollardan uzak tutmalıyız. Dolayısıyla orucu sadece yememe, içmeme olarak algılama yerine böyle bir hassasiyetle bütün varlığımızla oruç tutmanın gayreti ve çabası içinde olmalıyız. Ayrıca zekatlarımızla sadakalarımızla fitrelerimizle mutlaka mağdur olan insanlarımızın ihtiyacını karşılayacak duyarlılığı göstererek bu görevlerimizi ifa etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Sabah ve Teravih namazlarının Manisa'nın iki merkez ilçesi Şehzadeler ve Yunusemre'de hatimle kılınacağı camileri de açıklayan Müftü Cihan, "Sabah Namazını 6 camide hatimle kılacağız. Nişancıpaşa, Molla Şaban, Çeşnigir, Yeşil, Fatih Sultan Mehmet ve Hacı Yahya Camiinde sabah namazları hatimle kılınacak. Toplam 7 camimizde teravih namazları da hatimle kılınacaktır. Bu camilerde Sultan, Nişancıpaşa, Çeşnigir, Yusuf Sedat Altıntaş, Organize Sanayi, Şeyh Fenari ve Hüsrevağa camii olmak üzere toplam 7 camimizde teravih namazları hatimle kılınacaktır. Bu sene teravih namazlarının kılınışındaki farklılıkları ortadan kaldırmak için Diyanet İşleri Başkanlığının bir prensip kararı aldığını ve her 2 rekatta bir selam verileceğini anlatan Cihan, "Bütün yurt genelindeki tüm camilerde teravih namazlarında 2 rekatta bir selam verilecek. Bu hem takibini kolayştırması yönünde hem de nafile namazlarının 2 rekat olarak değerlendirilip selam verilmesi noktasından daha uygun olacağı değerlendirildi" dedi.

İFTAR SOFRALARINIZDA FAKİRLER BULUNMALI

"Tüm İslam ülkelerinde iftar ve imsak coşkuları bir başka olur" diyen Cihan şunları söyledi:

"İlimizde de tabi herkes kendi çevresiyle kendi ilgi alanları itibariyle iftar programları düzenleyecektir. Bu çok güzel bir faaliyettir çünkü pek çok dost grubu, dostlar, arkadaşlar, akrabalar, uzun zaman görüşememiş olmanın verdiği hasreti bu programlar vesilesiyle giderme imkanı bulacaktır. Dostlar, komşular, akrabalar iftar vesilesiyle çok coşkulu bir programda biraraya gelmiş olacaklardır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. geniş katılımlı iftarların çok fazla israf sayılabilecek bir uygulamaya dönüşmemesi oraya harcayacağımız imkanların en azından bir kısmını muhtaç olan insanlara direk olarak yönlendirerek daha faydalı bir ihtiyacı karşılama adına değerlendirmeye yöneltmek lazım. İsraf sayılabilecek uygulamalardan kaçınmak lazım. Bir de dikkat edilecek hususlardan bir tanesi de iftar sofralarımızda mutlaka fakirler bulunmalıdır. Fakirlerin bulunduğu iftar sofraları çok daha kıymetlidir çok daha önemlidir. Sadece birbirimize ikram olarak tertiplediğimiz iftar sofralarından ziyade mutlaka gariplerin gurabaların fakirlerin, ihtiyaç sahiplerinin de bulunduğu sofralara dönüştürmek lazım bu iftar sofralarını."

FİTRE MİKTARLARI

Bütün güzellikleriyle bütün değerleriyle 11 ayın sultanı Ramazan'ın Tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni eden Müftü Cihan, fitre ve zekat miktarlarını da açıkladı. Fitre'nin bu yıl asgari 10 TL olduğunu söyleyen Cihan, "Bu rakam asgarisidir. Azamisi tavan fiyatı ile ilgili bir sınırlama yoktur. Herkes kendi imkanları doğrultusunda konuyu değerlendirip fitre miktarını belirleyecek. Çok fazla imkanım yok ama bende filtre vermek istiyorum diyen bir kardeşimiz varsa ona da diyoruz ki sende 10 TL'yi filtre olarak verebilirsin. Zekatda da nisap miktarı 80,18 gramdır. Borçlarından ve diğer günlük ihtiyaçlarından başka 80,18 gram altını veya Türk Lirası karşılığı parası varsa ve de bunun üzerinden bir yıl geçmişse bunun yüzde 2,5'ini zekat olarak vermekle mükelleftir" dedi.

Ramazan ayının tatil başlangıcına denk gelmesi konusunda da değerlendirmede bulunan Müftü Cihan, "İbadetlerimizi tatil anlayışımıza göre mi ayarlayacağız yoksa tatillerimizi Ramazan'a göre mi ayarlayacağız. Burada bir karar vermek lazım. Bir Müslüman olarak biz Ramazan'a öncelik vermemiz gerekir diye düşünüyorum ve yaz programımızı da bu çerçevede yeniden gözden geçirmek gerekir diye düşünüyorum.denizden istifa edecek vatandaşlarımız dikkat etmeleri gerekiyor. Mümkün mertebe su yutmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Su yutulursa oruç bozulur. Kaldı ki bu mevsimde denizden sadece gündüz değil akşam saatlerinde de faydalanabiliyor. Dediğim gibi biz hangisine öncelik vereceğiz. Oruç mu ve Ramazan'ın getirdiği o güzelliklerle buluşmak mı yoksa bir deniz kenarında tatil mi? Bunları beraberce yürütmek mümkün dediğim gibi dikkat etmek gerekiyor. Orucumuzu bozacak hususlardan uzak durmamız lazım. Ben acizane bir kardeşiniz olarak Ramazan'ı önceliğe alarak planlarımızı yapmamız konusunda bir teklifte bulunuyorum" dedi.

VAKİTLER KONUSUNDA DİYANETE GÜVENİN

Her Ramazan ayında İslam ülkeleri arasında çelişkiye neden olan yeni ayın görülüp görülmediği konusunda da değerlendirmede bulunan Müftü Cihan, vatandaşların herhangi bir endişeye kapılmalarına gerek olmadığını belirterek, "Her Ramazan'da Ramazan'ın başlangıcı ve bitimiyle ilgili imsak ve iftar vakitleriyle ilgili tartışmalar yaşanır ama bu toplum hakikaten sağduyulu bir toplumdur. Bu konuda oruç tutan orucun ve Ramazan'ın bütün güzelliklerinden istifade etmek isteyenler arasında bugüne kadar bir olumsuz gelişme yaşamadık, duymadık da ama bu tartışmalar yaşanır. Bu iddia sahipleri iddialarını delillendirir ilmi muhitte tartışırlar işin başka boyutudur ama biz vatandaşlarımıza şunu söylüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizim hem imsak hem iftar saatlerimiz ve diğer namaz vakitleri ile ilgili tespitlerimiz alanın teknik elemanlarıyla kurum çalışanlarının müşterek mesaileri doğrultusunda kamuoyuna ilan edilir. Bizim ilan ettiğimiz hususlarda vatandaşlarımıza diyoruz ki herhangi bir endişeye gerek yok. Bizim ilan ettiğimiz saatte iftarınızı açarsınız, imsak vaktinde de sabah namazı vaktinde de orucunuza başlarsanız herhangi bir sorumluluğunuz olmaz. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığının açıklamalarına güvenilmesini öneriyor ve hatırlatıyoruz" dedi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Manisa Müftüsü Sinan Cihan'dan Ramazan Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement