Markalı İhracatımız 5 Milyar Doları Yakalayacak" - Son Dakika
Ekonomi

Markalı İhracatımız 5 Milyar Doları Yakalayacak"

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, son kayıtlara göre İran'da bugün 29 BMD markasının 135 satış noktasının bulunduğunu belirterek, "Zaten pazarda var olan markalarımızın da açacağı yeni mağazalarla 3 yılda toplam 1000 kadar satış noktasına ulaşacağız. Böylece halen 3,2 milyar dolar olan markalı ihracatımız bu süre içinde 5 milyar doları yakalayacak" dedi.

30.07.2015 16:17

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, son kayıtlara göre İran'da bugün 29 BMD markasının 135 satış noktasının bulunduğunu belirterek, "Zaten pazarda var olan markalarımızın da açacağı yeni mağazalarla 3 yılda toplam 1000 kadar satış noktasına ulaşacağız. Böylece halen 3,2 milyar dolar olan markalı ihracatımız bu süre içinde 5 milyar doları yakalayacak" dedi.

Basınla sohbet toplantısında bir araya gelen Kariyo, Türkiye'de bankacılık sektörünün çok gelişmiş olmasına rağmen kurları hedge edecek mekanizmaların az ve pahalı olduğunu söyledi.

Kurların oynaklığının önüne geçmenin yegane yolunun ihracat yapmak olduğunu vurgulayan Kariyo, bu nedenle yurt dışı açılımını önemsediklerini dile getirdi.

İran'ın uluslararası genişleme stratejileri içinde özel bir yerinin olduğunu vurgulayan Kariyo, "Son kayıtlara göre İran'da bugün 29 BMD markasının 135 satış noktası bulunuyor. Pazara yeni girecek 20 Türk markası daha önümüzdeki 3 yılda 500 mağaza açabilecek. Zaten pazarda var olan markalarımızın da açacağı yeni mağazalarla 3 yılda toplam 1000 kadar satış noktasına ulaşacağız. Böylece halen 3,2 milyar dolar olan markalı ihracatımız bu süre içinde 5 milyar doları yakalayacak" ifadelerini kullandı.

İran pazarı ile ilgili bilgi veren Kariyo, ülkenin nüfusunun 78 milyon, kişi başına düşen gelirinin 5 bin 300 dolar, milli gelirinin ise 230 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Ülkenin 35 yıldır ambargo altında olmasına rağmen ihracat gelirinin 93 milyar dolar olduğu bilgisini veren Kariyo, ülkedeki petro kimya endüstrisinde 45 bin kişinin çalıştığını kaydetti.

Ülkede oldukça eğitimli bir insan gücü olduğuna işaret eden Kariyo, İran'ın ambargo altında iken kendi kendine yetebilmeyi geliştirdiğinin altını çizdi.

Kariyo, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin kendi kabinesinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın kabinesine göre ABD üniversitelerinden doktorası olan daha fazla bakan olması ile övündüğüne dikkati çekti.

"İranlılar Dubai ve İstanbul'dan etkileniyor"

Kariyo, İran'ın çok yüksek gümrük duvarları ile korunduğunu, ülkede bürokrasinin çok fazla olduğunu söyledi.

Türkiye ile İran arasında daha önce tercihli ticaret anlaşmaları imzalandığını anımsatan Kariyo, 1-4 Eylül 2015 tarihleri arasında İran'ı ziyaret edeceklerini, Türkiye'den İran'a gidecek ilk ticari heyetin kendileri olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.

Yurt dışında gittiği şehirlerdeki insanların dünyanın hangi kentlerinden esinlendiğini sorduğunu aktaran Kariyo, kendisine İranlıların Dubai ve İstanbul'dan etkilendiğini söylediklerini, bunun Türk perakendesi için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

İran pazarına yönelik en önemli 2 zorluğun gümrük duvarları ile fikri mülkiyet hakları olduğu bilgisini veren Kariyo, daha önce İran'a 2 BMD üyesinin kendisinin gittiğini, ancak orada var olabilmek için yerel ortaklıklar kurulması gerektiğini vurguladı.

"Onlar bize gaz, petrol versin; biz de onlara tüketim maddeleri verelim" diyen Kariyo, bunun Türkiye ve İran ekonomisi için çok iyi olacağını ve daha önce denenen bir model olduğu için de çok iyi yürüyeceğinin altını çizdi.

İranlı yöneticilerin ülkeye dair her yıl yüzde 8 büyüme beklediğini aktaran Kariyo, yüzde 8'lik bir büyümenin İran'ı 10 sene içinde Türkiye ile Arabistan'ın seviyesine çekebileceğini kaydetti.

"İş adamları daha çok, 'dolar ne olur?' diye bakıyor"

Kariyo, döviz kurundaki artışın girdisi ve maliyeti tamamen döviz bazında olan bir takım markaları zorladığını söyledi.

Türkiye'nin bir hükümete ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kariyo, bu konuda TÜSİAD, MÜSİAD ve İTO gibi kurumlar ne diyorsa BMD'nin de aynı şeyi söylediğini dile getirdi.

"Metroda bomba patlayacak" gibi söylemlerin gerçekçi olduğunu düşünmediğini ve bunlara tevessül edilmemesi gerektiğini bildiren Kariyo, AVM'lerin boş olmadığını ve cirolarda bir azalma olmadığını ifade etti.

İş adamlarının daha çok, "dolar ne olur?" diye baktığını ve kendilerinin doların daha fazla yükselmesini öngörmediklerini aktaran Kariyo, o yüzden planlarında herhangi bir değişiklik olmadığını, bu tür dalgalanma dönemlerine karşı efsunlu olduklarının altını çizdi.

Kariyo, tüketim devam ettiği sürece bütün sorunların aşılacağını söyledi.

Doları belirleyen 2 önemli etkenin bulunduğunu, bunlardan birisinin ülkenin temel ekonomik verileri olduğuna dikkati çeken Kariyo, Türkiye'nin temel ekonomik verilerinde herhangi bir bozulma olmadığını, bunun da kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede görmesinden  anlaşılabileceğini görülebileceğini dile getirdi.

Dövizin beklenti ile hareket ettiğini bildiren Kariyo, şu sıralar karlılıklarında bir miktar azalma olduğunu, bunların dolara bağlı olan kira ve ürün maliyetlerinden kaynaklandığını bildirdi.

Bu nedenle bir miktar fiyat artışının olacağını aktaran Kariyo, ancak hiçbir orta ve üst kesime hitap eden markanın enflasyonun üzerinde zam yapmayacağını vurguladı.

BMD 2015'te 160 bin çocuğa yardım yapacak

BMD Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Suerdem ise derneğin sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili bilgi verdi.

"Türkiye'nin Markaları, Türkiye'nin Çocuklarını Giydiriyor" sosyal sorumluluk projesi kapsamında 5 yılda toplam 1 milyon 100 binden fazla çocuğu giydirdiklerini belirten Suerdem, ilkini 2010 yılında gerçekleştirdikleri kampanyada 10 yerleşim biriminde, 100 bin ihtiyaç sahibi çocuğa 35 kadar üye firmanın yardım ettiği bilgisi verdi.

Geçen yıl ise 32 markanın kampanyaya katılımıyla 83 merkezde 175 bin çocuğa yardım edildiğini aktaran Suerdem, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu yıl Suriyeli çocuklara da giysi yardımında bulunduk. Böylece, 2010 yılından bu yana, 5 yılın toplamında 1 milyon 100 binden fazla öğrencimize piyasa değeri 220 milyon liranın üzerinde ürün, her zamanki gibi çocukların isimlerine özel poşetlerde ve ders saati dışında dağıtıldı. 2015 yılı hedefimiz ise 160 bin çocuğumuza yardım yapmak. Yine valiliklerden gelecek olan listelere göre, ihtiyaç sahibi öğrencilerden her birine 1 mont ve 1 çift ayakkabı verilecek olup, projemiz birinci, ikinci ve üçüncü kademede okuyan 5-18 yaş aralığındaki ihtiyaç sahibi öğrencileri kapsayacaktır. Her çocuğumuzun ismine ve bedenine özel üretilecek ürünler, okulların açılmasını takiben ve kış başlangıcı öncesi dağıtılacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Markalı İhracatımız 5 Milyar Doları Yakalayacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement