Marmaris Körfezinde Zehirli Denizanası Görüntülendi - Son Dakika
Güncel

Marmaris Körfezinde Zehirli Denizanası Görüntülendi

Marmaris Körfezinde Zehirli Denizanası Görüntülendi

Marmaris Körfezinde dalgıçlar, yaklaşık 4 kilogram ağırlığında ve 5 milyar iğnesi olduğu belirtilen zehirli bir tür denizanasını görüntüledi.

18.11.2014 13:19  Güncelleme: 13:54

Marmaris Körfezi'nde dalgıçlar, yaklaşık 4 kilogram ağırlığında ve 5 milyar iğnesi olduğu belirtilen zehirli bir tür denizanasını görüntüledi.

Marmaris Körfezi'ne sportif amaçlı dalan dalgıçlar, Fosforlu Mağara yakınlarında büyük bir denizanasını fark etti. Dalgıçların bir süre görüntülediği göçmen denizanası, daha sonra bölgeden uzaklaştı.

Görüntüleri inceleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, gazetecilere, yaptıkları araştırmalarda daha önce Marmaris ve Güllük körfezlerinde rastlanan göçmen denizanasının (Rhopilema Nomadica) yaklaşık yarım metre çapında ve 4 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.

Denizanasının vücudunda 5 milyar zehirli iğne bulunduğununu, temas eden insanlara bu iğnelerden en az 300-400'ünün saplandığını ifade eden Tarkan, büyük bir acı ve yanma etkisiyle kişilerin kalp krizi geçirebileceğini anlattı.

Denizanasının insanlara saldırmayacağına vurgulayan Tarkan, şöyle konuştu:

"Deniz analarının insanın çıplak alanına temas etmemesi lazım. O zaman çok şiddetli ağrı verir. Denizanaları her zaman görülmez ve çok hızlı hareket etmez. Kısa mesafede yol alırlar. Açık denizlerde etkili olmaz ama kıyıya yaklaştıkça etkisini artırır. Son yıllarda görülmeye başlayan denizanaları bölgemiz için de bir risk oluşturuyor."

"5 milyara yakın iğnesi var"

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile ortaklaşa yaptıkları körfez çalışması sırasında kıyıya yakın bir bölgede aynı tür denizanasıyla karşılaştıklarını bildirdi.

Daha önce körfezde rastlayıp su yüzüne çıkardıkları denizanasının incelenmek üzere üniversiteye götürüldüğünü dile getiren Kutengin, şunları kaydetti:

"Yapılan incelemede denizanasının 5 milyara yakın iğnesi bulunduğu, ayrıca zehirli bir tür olduğu tespit edildi. Denizanasını su yüzüne çıkaran dalgıcın, çıplak elle değmediği halde vücudunda kızarıklar oluşup rahatsızlandığını gözledik. Son yıllarda Marmaris Körfezi'nde denizanalarının çoğaldığı bilimsel olarak açıklandı." - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Marmaris Körfezinde Zehirli Denizanası Görüntülendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement