Marmaris'te Sığla Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Marmaris'te Sığla Çalıştayı Yapıldı

Marmaris\'te Sığla Çalıştayı Yapıldı

Marmaris'te 'Geçmişten Geleceğe Şifa Kaynağı Sığla' adlı çalıştay düzenlendi.

15.11.2015 19:07

Marmaris'te 'Geçmişten Geleceğe Şifa Kaynağı Sığla' adlı çalıştay düzenlendi.

Marmaris Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü ile TEMA Vakfı'nın destekleriyle Marmaris Kent Konseyi'nce organize edilen çalıştayda, sığla ormanlarının korunup, gelişmesi amacıyla yerel yönetimler ile araştırmacıların koordinesinin sağlanması amacıyla bilgi alışverişinde bulunuldu, yerinde incelemeler yapıldı. Marmaris'in eşine dünyada az rastlanır değeri, sağlık ve kozmetik sanayinin 'pahalı' gözdesi sığla ağaçlarının masaya yatırıldığı 12-13 Kasım tarihlerinde gerçekleşen "Geçmişten Geleceğe Şifa Kaynağı Sığla Çalıştayı"na ilk gün beş yıldızlı Ellegance adlı otel ev sahipliği yaptı.

Ekolog Dr. Okan Ürker, Doç. Dr. Belgin Göçmen Taşkın, Dr. Gürsel Koç, Orman Mühendisi Yüksel Yanmadık, Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, Öğretim Görevlisi Yasin İlemin, Halk Bilimci Havva Tekin ve emekli rehber Erol Uysal'ın konuşmacı olarak katıldığı çalıştayı ilk gün, aralarında CHP'li Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ve CHP Belediye Meclisi üyesi Acar Ünlü'nün de bulunduğu, kalabalık bir topluluk takip etti. Konuşmacılar, sığla ağacı ve ürünlerinin insan sağlığına olumlu etkileri ile kozmetik sanayinin önemli bir hammaddesi olduğunun altını çizerek, mutlak korunup, iyileştirilip, daha geniş alanlara yayılması gerektiğini ifade etti. Sığla ormanlarının korunması için kısa vadede nelerin yapılabileceği, orta ve uzun vade de ise faydalı olacağı düşünülen planlamalar üzerindeki görüşler dile getirildi.

Çalıştaya katılanlar, ikinci gün sığla ormanlarının havasını soludu. Marmaris ve civarındaki sığla alanlarındaki yaban hayatı ve biyoçeşitliliği hakkında yerinde bilgi verildi. Sığla ormanı yakınlarında yaşayan insanların hayatlarında oluşan değişimler incelendi. Çalıştay, sığla ağaçlarıyla kaplı Marmaris'teki Günnücek Milli Parkı'nda yapılan piknikle sona erdi.

SONUÇ BİLDİRGESİ HAZIRLANDI

Etkinliği organize eden Marmaris Belediyesi Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, hazırladığı 'Sonuç Bildirgesi'nde sığla ormanlarının geleceği için hayata geçirilmesi istenen önerileri, 7 başlık altında topladı. Öneriler şöyle sıralandı:

"Bir portal kurularak, internet ortamında sığla hakkındaki bilgilerin, yapılanların paylaşılmalı. Düzenlenecek toplantılar neticesinde 'Sığla Koordinasyon Sistemi' en kısa zamanda oluşturulmalı. 'Sığla Evi' hayata geçirilmeli. Burada bir yandan bilgiler toplanırken, sığlanın kamuoyuna daha iyi tanıtılması için çalışmalar yapılmalı. Sığla konusunda ulusal ve uluslararası projeler hazırlanmalı. Çalışma grupları kurulup, grupların yaptığı çalışmaları her yıl gerçekleşecek çalıştayda kamuoyuyla paylaşılmalı. Merkezi ve yerel yönetimler, sığla çalışma gruplarına gereken desteği vermeli. Devlet kurumlarının da koordinasyon sistemine dahil edilmesi sağlanmalı." - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Marmaris'te Sığla Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement