Masum-Barzani Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Masum-Barzani Görüşmesi

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'yle bir araya geldi.

04.03.2015 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'yle bir araya geldi.

Barzani'nin Erbil'deki resmi konutunda gerçekleşen görüşmeye ilişkin IKBY Başkanlığının resmi sitesinde bir açıklama yayımlandı. Açıklamaya göre Masum ve Barzani, Erbil ile Bağdat arasındaki petrol anlaşmasına tarafların bağlı kalması, sorunların diyalogla çözülmesi gerektiği noktasında hemfikir olduklarını dile getirdi.

Toplantıdaki konuşmasına yer verilen Masum, terör örgütü "DAİŞ" ile mücadelede Peşmergenin elde ettiği başarılardan övgüyle bahsetti. Kürt yönetiminin omuzlarında ağır bir sığınmacı yükü olduğunu vurgulayan Masum, merkezi Irak hükümetinin bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Mesut Barzani de Bağdat ile imzaladıkları petrol anlaşmasına bağlı kalacaklarını ve Başbakan Haydar el-İbadi hükümetine desteklerini sürdüreceklerini bildirdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Erbil'deki temasları kapsamında İslami Toplum Partisi Lideri Ali Bapir ile görüştü. Masum, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Bapir ile Irak'taki sorunları ele aldıklarını söyledi. Süleymaniye, Kerkük ve Erbil'de temaslarda bulunduğunu aktaran Masum, "Bütün Kürt taraflarıyla bir araya gelerek Kürdistan bölgesindeki programımı kısa sürede tamamlamak istiyorum. Bu görüşmeler, Irak'taki durumu iyileştirmeye ve siyasi süreci güçlendirmeye yöneliktir" dedi.

Ali Bapir de Irak'ın zor bir süreçten geçtiğine işaret ederek, terör örgütü DAİŞ'in bir tehdit olarak Kürt bölgesine dayatıldığını belirtti. Ülkedeki durumun daha da kötüye gitmemesi için birlikte hareket etmelerinin önemini vurgulayan Bapir, bu konuda Fuat Masum'un, eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani gibi taraflar arasında "denge unsuru bir rol" oynamasını istedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Masum-Barzani Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement