Mavi Suların Kara Dikeni" Tezgahlarda - Son Dakika
Güncel

Mavi Suların Kara Dikeni" Tezgahlarda

Mavi Suların Kara Dikeni" Tezgahlarda

Denizlerin geç soğuması nedeniyle Ayvalık'ta bir ay gecikmeli çıkan denizkestanesinin 200 gramı 20 liradan alıcı buluyor Vitaminler açısından zengin olduğu belirtilen denizkestanesinin kilogramı restoranlarda 300 liraya varan fiyatlardan satılıyor.

21.01.2015 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAKAN FİRİK - "Mavi suların kara dikeni" olarak bilinen denizkestanesi, denizlerin geç soğuması nedeniyle Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bir ay gecikmeli olarak tezgahlardaki yerini buldu.

Henüz küçük olması nedeniyle denizden toplayanların yüzünü güldürmeyen denizkestanesinin 200 gramlık kavanozları, Ayvalık kordonunda 20, porsiyonlar halinde sunulan lokantalarda ise kilogramı 300 liradan satılıyor.

Kuzey Ege'nin önemli turizm merkezlerinden Cunda Adası'nda balıkçılıkla geçimini sağlayan Engin Değirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizden balık çıkmadığı zamanlarda gelir kaynaklarının denizkestanesi olduğunu söyledi.

Eşi Gülşah ile denizden topladığı denizkestanesinin temizleyerek satışa hazır hale getiren Değirel, bu sene kara dikenin içinin az olduğunu anlattı.

Denizlerin geç soğuması nedeniyle bu ürünün bir ay gecikmeli çıktığını vurgulayan Değirel, geçen yıl olduğu gibi 200 gramlık kavanozunu 20 liradan sattıklarını belirtti.

Normalde 45-50'siyle dolan kavanozda bu yıl 90 denizkestanesi bulunduğunu ifade eden Değirel, "Vitamin ve minerallerce oldukça zengin olduğu biliniyor. Gerçekten de kış aylarında güçlü, sağlıklı bir vücut için vazgeçilmez bir deniz ürünü. Topladığımız denizkestanesinin daha çok restoranlara satıyoruz. Zeytinyağı ve limonla meze olarak sunuluyor. Lokantalarda 200 gramı 60 liraya varan fiyatlardan gidiyor. Yeni başlayan deniz kestanesi sezonu, bu sene mayıs sonuna kadar gider" diye konuştu.

Denizkestanesinin içini çay kaşığı ile çıkararak kavanozlara dolduran Gülşah Değirel ise havanın güzel olduğu zamanlarda eşine yardım ettiğini belirterek, denizkestanesinin içleri dolu ve güzel olduğu zaman ayıklamanın keyif verdiğini bildirdi.

Balıkçı Adnan Parlak da denizkestanesinin daha çok Ayvalık adalarının kıyılarına yakın noktalarda bulunduğunu ifade ederek, "Denizkestanesi dalınarak çıkartılıyor. Dalmanın yanı sıra tekneden uzatılan kepçeyle de toplanır ancak hem zor oluyor hem de az toplanıyor. Denizden tek tek çıkartılıyorlar. Toplaması bir hayli zor olduğu için her balıkçı çıkarmaz" dedi.

Cunda Adasında bir restoranda şef olarak görev yapan Savaş Irlan, denizkestanesinin yaz aylarında içini boşalttığını ve aralık ayının başından mart ayı ortaların kadar lezzetli bir hal aldığını anlattı. Denizkestanesinin sadece kış aylarında denizin soğuk olduğu dönemlerde toplandığını dile getiren Irlan, "Denizkestanesinin yenmesi çok basit ama herkes yiyemez. Bunu deniz kokusunu sevenler yer çünkü deniz kokusunu tamamen veren deniz ürünlerinden biridir" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mavi Suların Kara Dikeni' Tezgahlarda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement