MB: Ekonomide Aşağı Yönlü Riskler Önemini Koruyor - Son Dakika
Güncel

MB: Ekonomide Aşağı Yönlü Riskler Önemini Koruyor

Merkez Bankası PPK, küresel ekonomideki gelişmeler ve ihracattaki yavaşlama gibi nedenlerle ekonomide aşağı yönlü risklerin önemini koruduğuna dikkat çekti.

27.01.2015 15:09  Güncelleme: 15:11

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), küresel ekonomideki gelişmeler ve ihracattaki yavaşlama gibi nedenlerle ekonomide aşağı yönlü risklerin önemini koruduğuna dikkat çekti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 20 Ocak'ta bir hafta vadeli repo faizini 0.50 puanlık indirim ile yüzde 7.75'e çektiği toplantıya ilişkin toplantı özetlerinde, Önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyete dair aşağı yönlü riskler önemini korumaktadır" denildi ve değerlendirme yapıldı:

"Küresel finansal piyasalarda oynaklığın devam etmesi ve güven endekslerindeki zayıf seyir özel kesim nihai talebinin büyümeye yaptığı katkıyı sınırlayabilecektir. Dış talepte ek zayıflama gözlenmesi ve küresel büyüme oranlarının önemli oranda gerilemesi durumunda, emtia fiyatlarında yaşanacak düşüşler enflasyonu azaltıcı etki yapacak, fakat aynı zamanda yurt içi iktisadi faaliyet üzerinde belirgin olumsuz etkiler gözlenebilecektir. Bu durumda, Kurul politika araçlarını ekonomiyi destekleyici yönde kullanacaktır."

Enflasyon görünümünü 2015 yılında olumlu yönde etkileyebilecek birçok faktör bulunduğunun da altı çizilen PPK özetlerinde, "İktisadi faaliyette öngörülen toparlanmanın kademeli bir şekilde gerçekleşmesi ve toplam talep gelişmelerinin enflasyondaki düşüş sürecini desteklemesi beklenmektedir" denildi ve şu konulara işaret edildi:

PETROL VE EMTİA FİYATLARI

"Para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. Birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları da kademeli olarak azalmaktadır. Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyondaki düşüş sürecini desteklemektedir."

KÜRESEL SERMAYE AKIMLARI

gelişmekte olan ülkelere olan sermaye akımlarındaki oynaklığın 2015 yılında devam edebileceğinin de vurgulandığı PPK özetinde, küresel para politikalarının normalleşme sürecine ilişkin süregelen belirsizliklerin, küresel risk iştahının ve sermaye akımlarının verilere duyarlı kalmasına neden olduğu vurgulandı ve artan küresel oynaklık karşısında gecelik faizlerin değiştirilmemesinin uygun olacağına karar verildiği belirtildi.

"SIKI DURUŞ SÜRECEK"

Faiz koridorunun esnek bir şekilde kullanılmasının küresel piyasalardaki oynaklığa karşı koruyucu bir rol oynadığına ilişkin görüşün yinelendiği PPK özetinde, "Bu çerçevede, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izlenmeye devam edilmesi ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürülmesi kararlaştırılmıştır" denildi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel MB: Ekonomide Aşağı Yönlü Riskler Önemini Koruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement